Скоро НАСА ще започне да прави активни опити да се свърже с марсохода Опортюнити

1
195
Добави коментар
redbul80
redbul80

Една от последните снимки на „Опортюнити“, заснета в началото на юни. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

31 август 2018 г. 18:40 ч.

Светослав Александров. Оцелял ли е марсоходът „Опортюнити“ след глобалната прахова буря на Марс, която започна в началото на месец май? Твърде рано е да се каже все още. Знае се със сигурност благодарение на данни от орбиталните апарати „Марс Риконисънс Орбитър“, „Марс Одисей“ и „Мейвън“, че бурята е започнала да затихва и че скоро ще дойде моментът, в който ще има смисъл наземните екипи да правят опити активно да се свържат с марсохода. 

Но над равнината Меридиани, където „Опортюнити“ работи, небето е все още прашно. Стойността на коефициента тау, който екипът използва, за да определи количеството прах, възлиза на 2.5 при последни измервания. Това е все още твърде висока стойност, макар че екипът вече очаква марсоходът да се събуди сам и да започне да търси самостоятелно начин да се свърже със Земята. Засега ръководството на мисията основно слуша за постъпващ радиосигнал от марсианската повърхност, но без активно да изпраща радиокоманди. 

„Когато нивото на тау стигне 1.5, ще започне период от активни опити да се свържем с марсохода, като изпращаме команди с антените на НАСА Дийп Спейс. Ако успеем да получим обратен сигнал от „Опортюнити“, ще започнем процеса по определяне на състоянието му и възстановяването на работата му“, съобщава ръководителят на мисията Джон Калас.

Екипът е оптимистично настроен, че „Опортюнити“ ще се свърже със Земята, но очаква да се сблъска с период на продължително затише. Според Калас ако в продължение на 45-дневен период не постъпи радиосигнал, ще се приеме, че на борда му е настъпила повреда, която не позволява по-нататъшното възстановяване на марсохода. 

Планът на НАСА не е еднозначно приет от всички хора, които участват или са участвали в проекта като Скот Максуел и Майк Сийбърт. Тези експерти напомнят, че през 2010 година, когато екипът (неуспешно) се мъчеше да се свърже с марсохода „Спирит“, активните опити за комуникация започнаха чак четири месеца след загубата на радиосигнала. Освен това 45-дневният период започва твърде рано – ако праховата стойност на тау е 1.5, това може все още да не е достатъчно за „Опортюнити“ да се свърже. Максуел смята, че адекватна стойност би била, ако тау възлиза на 0.7. Инженерът от екипа на НАСА е категоричен, че 45-дневният период, който НАСА дава, не е достатъчен, за да се даде възможност на вятъра да почисти праха от слънчевите батерии – а такъв би имало след прахова буря от този порядък. Опасенията са, че ръководството на НАСА се мъчи предсрочно да прекрати работата на мисията без да има технически основания за това, за да пести пари. 

Марсоходът „Опортюнити“ е наистина стар. Той каца на Марс в началото на 2004 година и е предвиден за 90-дневна мисия. А сега сме 2018-та. „Опортюнити“ никога не е бил създаван с цел да преживява такива прахови бури. За последен път ветеранът изпрати успешно радиосигнал към Земята на 10-ти юни. 

И въпреки това все още е рано да се бие камбаната. 

За повече информация: НАСА

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/