Гъбички по ноктите (онихомикоза)

8
Добави коментар
kozmo
kozmo

Онихомикозата или така наречените гъбички по ноктите е заболяване, „пристрастено” предимно към жените, което не означава, че мъжете са напълно защитени. Статистиката показва, че дамите 3 пъти по-често страдат от него, а в мащабите на света около 15-20% от хората се борят с противните гъбички въпреки съвременните средства за лечение. Просто заболяването е труднолечимо, а от друга страна лесно се възобновява дори след успешно лечение. Причините за това са в две посоки – състоянието на индивидуалния организъм и личната хигиена на човека.
Всяко нарушение в кръвоснабдяването и работата на кръвоносните съдове може да е причина за по-лесна податливост на организма към този вид гъбички. Нарушения в работата на имунната и ендокринната системи също са предпоставка за податливост към инфекция. Особено застрашени са хора, страдащи от диабет. Ако по ръцете и краката има малки рани, плюски, мазоли или патологични удебелявания на кожата, не ги подценявайте, а вземете нужните мерки, тъй като подобни нарушения по кожата за вход за инфекцията.
Един от важните фактори е този, че гъбичните спори могат да бъдат навсякъде около вас, включително в дома ви. Общи принадлежности за баня, хавлиени кърпи, хавлии са потенциална опасност. Не постилайте в банята гумени или синтетични постелки, изпарвайте плочките, ваната, пода на душ-кабината с гореща вода и дезинфекцирайте с подходящи препарати. Никога чужди чехли за баня или чужди обувки – това трябва да е принципно положение в дома ви. Не ползвайте общи пилички, ножички, дори общи лакове за нокти.
Ходете с джапанки, когато сте на басейн, постилайте свои кърпи по шезлонгите, а ако има душ на плажа, влизайте под него с лични чехли, по-добре е тях да намокрите, отколкото след това ноктите ви да боледуват.
През горещините си осигурете начин краката ви да дишат, не ги запарвайте в тесни обувки или синтетични чорапи.
Жените са по-застрашени от мъжете към тази инфекция и поради домакинските си задължения. Много от препаратите за миене на съдове или за почистване на дома влияят негативно на ноктите, като нарушават тяхната повърхност, която лесно може да бъде заразена. Препоръките за ползване на домакински ръкавици не целят само да предпазват кожата ви от изсушаване, а и вашите нокти на ръцете. Много жени се оплакват от чупливи нокти, от липса на блясък по нокътната плочка, но не винаги се сещат, че може да страдат от  онихомикоза.
Не е редно да се самолекувате, ако установите, че ноктите на краката или ръцете ви са чупливи, без блясък, с удебелявания; цепят се лесно, а понякога пожълтяват или покафеняват. Необходимо е да се направи консултация с лекар, тъй като заболяването се установява със специфични изследвания.