Източници на финансиране за стартъп

7
327
Добави коментар
psihika
psihika

Какво не е подходящо за източници на финансиране за стартъп: – залагане на жилище за кредит от банка;

Наскоро се запознах с една история, която ме впечатли по един негативен начин с предложението, което стоеше зад нея. Накратко, посланието на историята е следното. Никоя банка няма да даде пари за стартъп, защото няма с какво да бъдат обезпечени. Обаче ако си заложите личното собствено жилище на банката срещу кредит, така вие показвате на банката колко сте сериозни. След което тя, само защото се е убедила в сериозността, веднага ще даде исканата сума. 

Това веднага оглави челната позиция на личната ми класация за най-недалновиден начин за стартъп.

Ако погледнете в статистика от НСИ колко са фирмите, просъществуващи за няколко години и ще схванете какво имам предвид. 80% от стартиралите бизнес след една година са отчетени като фалирали. А от работещите фирми 45% никога не успяват да генерират печалба, която да им стигне да си наемат персонал. 

При тази черна статистика да се стартира бизнес без подготовка, без икономически познания, без реален поглед върху икономическата конюнктура, която продължава да е отвратителна вече над 20 години… А особено пък при заложено лично жилище за кредит… Това е меко казано неразумно.

Когато се залага едно жилище, за да се вземе кредит, мисълта на банката не е колко са сериозни намеренията за бизнес. А колко би могло да бъде лесно да се вземе жилището на кандидат-бизнесмена, когато той фалира с една неуспешна идея. 80% шанс за фалит на кандидат-бизнесмена- банката сигурно ликува на предложението за жилището.

При фалит никой няма да пита колко сериозен се е чувствал в бизнес-начинанието си нашият човек. Просто ще остане освен без бизнес, също така и на улицата. Приказки от типа на: “Ами той Пешо направи същото и успя” са предложение за игра на руска рулетка. Достатъчно лошо е, за да Ви провали живота за дълги години напред.

– старт с 0 лева начален капитал;

Не по-малко опасни са призивите как може да се спечели бързо голяма сума пари като се стартира с кръгла нула вложения. Който е в състояние да прави бизнес план и има икономически познания, веднага се сеща, че това не са законни и легални начини на доход. И очевидно не са създадени, за да носят печалба за стартиращия.

Аз горещо препоръчвам, ако ще стартирате бизнес, всякак да страните от хора, които Ви свалят звезди от небето как всичко е песен и който не е опитал, едва ли не само той не е успял. Реалността е друга. И ако искате Вашата фирма да се класира в 20-те % на оцелелите след първата година, трябва да “счупите розовите очила” и да се готвите за всякакви спънки по пътя към оцеляването на бизнес-начинанието Ви.

– помощ от бизнес – ангели;

Изхвърлете от полезрението си също така и всякакви бизнес-ангели с предложения да ви придобият “част” от бизнеса срещу финансиране на стартъп. Наскоро научих за поредния човек, загубил фирмата си от такива бизнес-“ангели”. 

– разчитане на безвъздмездно финансиране от държавата;

Ако се чувствате късметлии, потърсете си безвъзмездно финансиране по някоя от линиите на държава, юридическо лице или фондация. Ако не се намерят надеждни кандидати да Ви подпомогнат без заден скрит интерес, не се притеснявайте- обикновено няма много желаещи такива и да ги намери човек е почти като да улучи шестица от тотото. Всички сме чували за късметлиите, които спечелили, но да се дореди до това явно не е за всеки.

Препоръките ми за финансиране за стартиращия бизнес са:

Да се изготви бизнес – план и винаги да се започва с всички необходими средства, да не се хвърля на нещо скъпо и сложно като идея за реализация. Стремете се по възможност с лични средства да финансирате бизнеса си, нищо че това е отнемащо време. 

Когато се изгражда стартиращият бизнес, винаги трябва да се мисли за възможността от фалит и загуба. Колкото повече неразумно се влагат пари в един стартиращ бизнес, толкова по-голяма е загубата, ако настъпи фалит. Мисълта за фалита може да я използвате като отрезвителна на всяка крачка от реализацията на фирмата Ви. И така, докато бизнесът Ви не си стъпи на краката. Колко пари сте готови да загубите, ако бизнес-начинанието Ви не успее?

Ако влагате средства разумно, планирате дейността на стартиращата фирма внимателно, отчитате икономическата конюнктура и не се доверявате на всеки срещнат, който Ви обяснява как всичко е много лесно, тогава шансовете Ви да успеете рязко ще се увеличат.

Автор: Людмила Боянова