Финансовото министерство слага край на хартиените служебни бележки за хонорари

1
156
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, предвиждащи отпадането на хартиените служебни бележки за получени през годината извънтрудови доходи. Тази информация вече ще се подава от самите фирми към НАП, като част от усилията на властта за намаляване на административната тежест.

Данните за изплатените хонорари ще се зареждат автоматично в електронните данъчни декларации, което допълнително ще улесни физическите лица. Информацията ще може да се взема и от сайта на НАП с ПИК, ако гражданинът предпочита да попълни хартиена декларация. Сред мотивите на ведомството е и елиминирането на масивите от хартия с лични данни, които работодателите трябва да съхраняват съгласно новия еврорегламент.

За да се въведе тази промяна, се предлага по-ранен срок за подаване на информацията, като е предложен срок – 28 февруари на следващата година. Този срок е съобразен, от една страна, с крайния срок за извършване на годишното преизчисляване от работодателя по основното трудово правоотношение, а от друга, с възможността данните да се обработят от НАП, за да е възможно зареждането им в годишната данъчна декларация. Това ще се отрази и на срока за плащане на данък с отстъпка. Той ще бъде вече до 31-ви март.

Законопроектът предвижда и още няколко промени, като отпадането на стотинките в дължимия данък. Сумата вече ще се закръгля. Въвеждат се и някои облекчения за родителите с ниски доходи и тези с деца с увреждания. Увеличава се и размерът на облаганите награди. Ако досега той бе 30 лева, то вече данъци ще плащаме само за награди над 100 лева. Те ще се облагат с окончателен данък, вместо с такъв върху годишната данъчна основа. Това също ще елиминира необходимостта от предоставяне на хартиени служебни бележки.