Кметове се обявиха в подкрепа на регионалния министър

1
183
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Подкрепата за регионалния министър Николай Нанков от страна на кметове на различни общини продължава. Пред Kmeta.bg градоначалниците на 4 общини заявиха, че работят много добре с регионалния министър и са категорично против неговата оставка. Основното притеснение е, че при смяна на министъра ще се стигне до забавяне на подготвени и одобрени проекти, тъй като много неща зависят от министъра.

Регионалният министър Николай Нанков подаде оставка заедно с колегите си Валентин Радев и Ивайло Московски, като така те поеха политическа отговорност след тежката катастрофа с автобус край Своге, в която загинаха 17 души.

„Твърдо заставам зад министър Нанков, защото във времето, в което той беше в изпълнителната власт показа, че е коректен партньор, на който може да се разчита. За мен беше удоволствие и като заместник-министър и министър да работя с него“, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. По думите му тази оставка е прибързана и трябва да се помисли сериозно върху нея.

„Общините основно комуникират с министерството на регионалното развитие и благоустройство и мисля, че ако министър Нанков напусне това министерство – ще бъде загуба не само за правителството, но и за българските общини, които масово го подкрепят“, каза кметът в качеството си на зам.-председател на Националното сдружение на общините.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова също заяви подкрепата си за Нанков заради добрата работа, която е свършена досега. „За времето, в което аз съм кмет не съм срещала по-бърз, по-деен и динамичен министър. За времето, в което Николай Нанков е министър, община Ивайловград получи разрешение по един от многото сериозни проблеми, свързани с водоснабдяването и канализацията. Водопроводи и канализация в Ивайловград, непипани повече от 50 години! Благодарение на активността му и влизането в проблематиката ние в момента подменяме цялата канализация и водопроводите в Ивайловград“, заяви тя. Тя е категорична, че е добре да се премисли дали да се приеме оставката на Нанков.

Кметът на община Сатовча д-р Арбен Мименов, който е от ДПС, също подкрепя министъра на регионалното развитие и благоустройството и е против освобождаването му от поста.

„Работим перфектно с този министър. Винаги разговаря открито с нас, има чувствителност към проблемите на общините, към малките населени места. Благодарение на него се стигна до отпускането на сериозна финансова сума за укрепване на свлачището в село Плетена. Той разбра, че са застрашени здравето и живота на десетки хора и на момента предприе необходимите стъпки за решаването на този голям проблем в селището”, твърди кметът.

За кмета на Разлог Красимир Герчев регионалният министър не само има необходимата експертиза за своя пост, „но и в човешки план впечатлява“. „Готов е винаги да чуе думата ни, да дискутира с нас нещата и да реагира, за да ни окаже съдействие. Вярвам, че има квалификацията и възможностите да помогне и за стигането до истината за трагедията край Своге”, каза градоначалникът на Разлог.

Той е категорично против приемането на оставката на министъра. „Той е наш регионален министър, с който ние, кметовете, работим много добре. Това ще го потвърдят и колеги от други политически партии, което е достатъчно висока оценка за професионализма, компетентността и качествата на министър Нанков“, каза Герчев.