УСПЕХ: Частната китайска компания ай-Спейс изстреля ракета по суборбитална траектория с CubeSat-и!

1
199
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Последни новини

Публикувана на 05 Септември 2018

Посещения: 21

Снимка от днешния полет. Photo: i-Space

5 септември 2018 г. 08:15 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в около 08:00 ч. българско време китайската стартъп фирма ай-Спейс проведе изстрелване на своята ракета „Хипербола-1З“. Полетът бе осъществен от пустинята Гоби. 

Ракетата е суборбитална и по предварителна информация е успяла да достигне височина 175 километра – почти два пъти по-високо от международно признатата граница на Карман, която обозначава къде свършва атмосферата и къде започва космическото пространство. „Хипербола-1З“ също така е развила скорост от 1.6 km/sec. Макар полетът да бе суборбитален, на борда пътуваха три микроспътника от типа CubeSat. Един от тях дори успя да се завърне на Земята с помощта на парашути. 

Това е поредният голям успех за частното предприемачество в Китай. Напомням на читателите, че през месец май фирмата УанСпейс изстреля своята първа суборбитална ракета на височина 40 километра, а скоро предстои второ изстрелване на ракета от същия тип. Междувременно друга компания ЛандСпейс ще се опита да изстреля спътници в орбита през близките няколко седмици. 

Източник: Wexin

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/