ВЪЗПОМИНАНИЕ НА ЧУДОТО В КОЛОСА, КОЕТО Е ОТ АРХИСТРАТИГА МИХАИЛ

1
161
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Колоса (Colossae) е древен град в югозападната част на Фригия, близо до Лаодикия и Йерапол (днешна Турция). В него в най-ранните християнски времена е звучала проповедта на светите апостоли и благовестници Йоан Богослов, Филип и Вартоломей, а през 60-те години св. апостол Павел е написал едно от посланията си – до Колосяните.

Светите апостоли Филимон, Архип и Апфия, които били обърнати в християнството от свети апостол Павел, пострадали за Христа от гърците езичници в град Колоса по време на царуването на император Нерон.

През десетата година от царуването на император Нерон (64 г. след Христа) градът бил разрушен от земетресение. След време бил отново издигнат, но никога не достигнал предишната си слава. По-късно е носил името Хона (Хонас).

Днес Колоса е малко населено място. Развалините на древния град се намират в подножието на планината Хонас.

В дневни времена в Колоса, в местността наречена Херотопа, съществувал храм, посветен на св. Архистратиг Михаил. Този храм бил издигнат от един от жителите на град Лаодикия, след като Господ по застъпничеството на св. Архистратиг Михаил, изцелил нямата му дъщеря с вода от аязмото.

Архистратиг Михаил, явявайки се насън на бащата на нямата девица, преди още той да бил просветен със светото Кръщение, му открил, че дъщеря му ще получи дар слово, когато пие вода от аязмото. Девойката действително била изцелена от водата от аязмото и започнала да говори. След това чудо бащата заедно с дъщеря си и цялото си семейство се кръстили, и с усърдието на благодарния баща бил издигнат храмът в чест на свети Архангел Михаил. При аязмото започнали да идват за изцеление не само християни, но и езичници; мнозина от езичниците се отричали от идолите и се обръщали в Христовата вяра.

В храма на св. Архистратиг Михаил в продължение на 60 години работел като клисар един благочестив човек на име Архип (бъдещият преподобни Архип Херотопски). С проповедта си за Христос и с примера на своя богоугоден живот той привел мнозина езичници към Христовата вяра. В озлоблението си към християните изобщо и на първо място към Архип, който никога не се отлъчвал от храма и бил примерен Христов служител, езичниците замислили да унищожат храма и едновременно с това да погубят Архип. С тази цел те съединили в едно русло двете планински реки и насочили течението им към храма. Св. Архип усърдно се молел на св. Архангел Михаил да предотврати бедствието. По неговите молитви около храма се явил св. Архангел Михаил, който с удара на жезъла си отворил широка цепнатина в планината и заповядал на водите на мощния поток да се устремят в нея. По такъв начин храмът останал невредим. Виждайки това дивно чудо, езичниците побегнали от страх, а свети Архип и събралите се в храма християни прославили Бога и благодарили на св. Архистратиг Михаил за помощта. Мястото пък, където станало чудото, получило названието Хона, което означава „отверстие“, „цепнатина“.

 

Тропар

Началниче на небесните воинства, ние, недостойните винаги те молим да ни оградиш с молитвите си под покрова на твоята невеществена слава, като запазваш нас, които коленопреклонно молим и зовем: избави ни от беди, защото си чиноначалник на вишните сили.

 

Кондак

Архистратиже Божий, служителю на Божествената слава, началниче на ангелите и наставниче на човеците, проси полезното за нас и велика милост, като архистратиг на безплътните.

Икона: Чудото в Колоса, което е от Архистратига Михаил, изображение от XI-XII в. манастира „Св. вмца Екатерина“ на Синай.