Бургас почете паметта на загиналите за Съединението с най-пъстрата церемония от години насам

1
134
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Бургас почете паметта на загиналите за Съединението с най-пъстрата церемония от години насам. В честванията се включиха не само представителните части на военните формирования и официални лица от политическия живот, но и момичетата от хор “Милка Стоева” и децата от Театрална школа “Усмивка”.

Традиционно честванията започнаха на пл. ”Атанас Сиреков”, пред сградата на Общината. В 10:00 часа бе дадено началото на ритуала по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас.

Тържествената програма продължи пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк край Военен клуб – Бургас. Малчуганите от ТШ “Усмивка” поздравиха събралото се множество със стихотворение, а момичетата от хор “Милка Стоева” асистираха на бургаската духова музика в музикалното оформление на церемонията.

По традиция представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва за загиналите за Съединението. Венци и цветя положиха представителните военни части от Бургаски гарнизон, Областна управа, народни представители от бургаския регион, ветераните и различни политически и бизнес организации в града.

Под звуците на маршове и химни, изпълнявани от бургаския духов оркестър, цветя положиха и областният управител Вълчо Чолаков, директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов, представители на общинската и областната администрация.

След полагане на венците, всички присъстващи коленичиха за едноминутно мълчание в памет на героите, дали живота си за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Празникът продължи с танцово надиграване на пл. ”Сиреков”. В него се включиха Клуб за български народни танци “Чанове” – Бургас.

Още снимки от деня можете да видите в нашата Facebook страница.