Недостигът на сол в менюто Ви също може да бъде опасен

1
132
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Широкоразпространеното схващане е, че солта е вредна. Прекомерната й употреба може да доведе до високо кръвно налягане, хипертония, увреждане на сърцето. Недостигът на сол в менюто Ви обаче също може да бъде опасен, предупреждават специалисти.

Ако не приемате достатъчно от “подправката на живота”, не само храната Ви няма да има богатия вкус, на който сме свикнали, но дефицитът на натрий може да доведе до мускулни крампи, гадене, повръщане, усещане за “лека глава” и др., пише “Healthista”.

Натрият е важен за регулирането на баланса на течностите в тялото. Играе и ключова роля във функционирането на нервите и мускулите. Тялото ни съдържа около 100 грама натрий, но при различни процеси това количество бързо се изразходват.

Общата препоръка на експертите е да приемаме около 6 грама сол на ден. Ако готвим всичко у дома, контролът на количеството е лесен. Трябва обаче да внимаваме с количеството добавена сол в колбасите и месните деликатеси, които често се обработват с натриев хлорид. Същото важи и за хлебните изделия, бисквитите и др.