Вятърни турбини и слънчеви панели в Сахара ще осигурят повече валежи

1
186
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Учени заключиха, че инсталирането на огромни вятърни турбини и слънчеви панели в част от пустинята Сахара ще увеличи валежите на място и ще произведе електричество за цялата планета, предаде Франс прес.

Било констатирано, че инсталирането на 3 милиона слънчеви турбини, както и на слънчеви панели върху 20 на сто от площта на Сахара, т.е. върху 9 милиона кв.км площ ще позволи да се захрани целия свят с електричество.

Тъй като вятърните турбини и слънчевите панели променят температурата на повърхността и модифицират въздушните потоци, валежите в Сахара ще се увеличат от 0,24 милиметра дневно на 0,59 милиметра дневно. Този ефект ще бъде по-силно забележим в региона Сахел. Това ще е достатъчно, за да има въздействие върху околната среда и обществено въздействие, увериха авторите на изследването.

„Климатът в голяма част от Сахара ще остане сух – отбеляза Даниъл Кърк-Давидоф от университета на Мериленд. – Но увеличаването на валежите в южната част на Сахара ще позволи да израснат повече растения, а това на свой ред ще даде възможност на повече животни да се хранят.“

Учените поясниха, че вятърните турбини карат горещия въздух да слезе по-ниско и могат също да увеличат температурата на повърхността нощем. Те освен това намаляват скоростта на ветровете. Това променя сложното взаимодействие между земята и въздуха. В резултат се увеличават валежите и растителността. Ефектът от слънчевите панели е сходен. Тъй като са по-тъмни от пясъка, по-малко слънчева енергия е отразена към небето и се увеличава температурата на повърхността. Това също оказва вляние върху валежите и растителността.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Сайънс“.