Свиневъди от Русе искат безопасен коридор за търговия и превоз на храни

1
102
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Свиневъди от Русе искат безопасен коридор за търговия и превоз на храни при евентуално обявяване на карантина в региона заради африканската чума по свинете.

Засега в областта няма открити огнища, но от другата страна на Дунав, близо до румънския град Гюргево, вече има заразени животни, информира БНТ.

Собственици на свинекомплекси в областта, в които се отглеждат над 100 хиляди прасета, са притеснени какви ограничителни мерки може да предприеме държавата.

„Мерките, които са предприети там, са съобразени с всички санитарни изисквания. Извършва се пълна дезинфекция на влизащите хора и превозни средства. Ако обаче заразата се появи в региона и се обяви 10-километрова карантинна зона, животните може да се окажат без храна. Това означава за 90 дена да не влизат и излизат животни. Нито ще могат да се хранят, нито да се продават, което е икономическа смърт“, казва Вихрен Димитров, който ръководи един от големите свинекомплекси в Русенско.

Затова свиневъди предлага да бъде осигурен коридор за търгуване и превоз на храни. За да се избегне разпространението на заразата. Собствениците на големите свинекомплекси са готови да заплатят на частните стопани, за да заколят животните си.

Методий Станев е от село Голямо Враново и отглежда прасета от 10 години. Знае за препоръките да заколи животните. „Щом се налага, ще ги колим, какво да правим, няма как. Щом е наближила чумата до нас… Но да не стане пък, че сме ги заклали, а чумата не е дошла“, казва Станев.

Асоциации на свиневъдите обсъждат мерки в защита на бранша и ще излязат с конкретни предложения.