Шефът на световното гребане: „Светът е очарован от Пловдив

1
119
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Светът на гребането е очарован да се завърне отново в Пловдив. Това заяви президентът на Международната федерация (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан при откриването на Световното първенство по гребане за мъже и жени, което ще се проведе в града под тепетата от 9 до 16 септември.

„Били сме тук за много състезания, но сега е за най-важния шампионат през годината. Гребците са добре запознати с трасето и прекрасните условия. Вярвам, че отборите ще се представят по най-добрия начин. Всички са тренирали усилено и сега е моментът да реализират потенциала си“, каза още Ролан.

Президентът на ФИСА подчерта, че подобно първенство няма как да бъде реализирано без подкрепата на държавата.

„Благодаря на организационния комитет и на всички, които участват в подготовката на първенството. Благодаря на българското правителство, на министъра на спорта, на Община Пловдив и всички партньори. Без Вашата подкрепа подобно събитие не би могло да се организира“, каза Ролан.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви, че настоящият сезон в гребането ще приключи със Световното първенство за мъже и жени в Пловдив, а сезон 2019 ще бъде открит отново тук с първия кръг от Световната купа в средата на месец май.

„Пловдив е домакинствал на почти всички състезания, включени в календара на гребните спортове, но за първи път ще приеме най-престижния и най-голям шампионат – Световното първенство за мъже и жени. Винаги сме се справяли отлично като организатори и аз вярвам, че всички участници ще имат незабравими моменти през следващата седмица“, заяви Кралев.

Той изрази увереност, че изграждането на втори гребен канал ще утвърди Пловдив в календара на Международната федерация по гребане (ФИСА). Първа копка на новото съоръжение ще бъде направена на 15 септември в присъствието на президента Международния олмпийски комитет Томас Бах.

Красен Кралев се обърна специално към спортистите с увреждания, които ще вземат участие в първенството.

„Вашето присъствие тук показва, че няма невъзможни неща. То е стимул за всички спортисти по света, за всички хора да опитат своите възможности и да осъществят мечтите си“, заяви Кралев.

Заместник-кметът на Пловдив Георги Титюков приветства гребците с „Добре дошли“ в „най-древния жив град в Европа и европейска столица на културата през 2019 година“.

„Гребането е един от най-атрактивните спортове и предстоящото Световно първенство за мъже и жени е едно от най-значимите събития в спортния календар на нашия град. За Пловдив, като спортна столица на България и град, който е дал 58 олимпийски медалисти на българския спорт е огромна чест и привилегия да домакинства най-високия спортен форум в гребането“, каза Титюков.

Атрактивната церемония по откриването, която изпълни с емоции Античния театър в Пловдив беше организирана от режисьора Петко Радилов.

В първенството участват близо 1000 състезатели от 62 страни. Те ще си разпределят отличията в 14 олимпийски, 6 неолимпийски и 9 дисциплини за хора с увреждания.

България ще бъде представена от три лодки – новосформираната двойка скул – Кристиан Василев и Борис Йотов, Лазар Пенев на скиф лека категория и двойката без кърмчия Станимир Халаджов и Рангел Кацарски. Заради операция в последния момент отпадна Европейската шампионка за жени до 23 години и бронзова медалистка от световното първенство за жени до 23 години Десислава Георгиева.

В шампионата ще участва и олимпийската шампионка от 1996 г. и 2000 г. Екатерина Карстен, която ще се състезава в четворката скул на Беларус. В Пловдив голямата конкурентка на нашата Румяна Нейкова ще бъде на 46 години.