АКАД. ЮЛИАН РЕВАЛСКИ:ПО-СКОРО ДНЕС ЩЕ СЕ ГЛАСУВА РЕШЕНИЕ ЗА ОТДЕЛЯНЕ НА НИМХ ОТ БАН MEDIAMIX МЕДИЯМИКС-НОВИНИТЕ НА ЕДНО МЯСТО

1
214
Добави коментар
razlichnitenovini
razlichnitenovini

Очаквам едно внимателно, сериозно и спокойно обсъждане на исканията на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за излизане от структурата на Българската академия на науките (БАН). Това каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски в интервю за предаването „Преди всички“ часове преди Общото събрание на БАН, което ще обсъди искането за излизане на НИМХ от Академията.

„Досега всичко, което предлагахме като решение, не беше прието от страна на колегите от НИМХ. Имам предвид решения, които са в рамките на БАН. Тяхното желание е да напуснат. От страна на правителството има очакване този въпрос да се реши в рамките на БАН. Така че очаквам едно спокойно обсъждане на това искане. Смятам, че ако колегите преценят всички факти съвсем разумно, по-скоро ще бъде гласувано това решение да излезе Институтът“, добави той.

Според акад. Ревалски не би трябвало да има прекъсване на работата на НИМХ, ако се гласува отделянето му от БАН: „Той си е в момента в рамките на БАН. Има предвиден бюджет, който, макар и да не е богат, все пак стига до края на годината, за да се изпълнява дейността на Института, с помощ, разбира се, ако е необходимо. Но не виждам кой знае какви съществени проблеми. Естествено е, че ако тръгне Институтът да излиза извън Академията, той да продължи да си изпълнява дейността с това, което има в момента“.

Акад. Ревалски уточни, че при евентуалното отделяне на Метеорологичния институт БАН ще предостави за безвъзмездно ползване на имотите, които в момента се ползват от НИМХ, за да може да продължат да осъществяват дейността си: „Събранието, предполагам, едно от нещата, които трябва да разгледа в близко бъдеще, е да предостави на НИМХ тази собственост, която в момента има, да я ползва безвъзмездно, за да може да си изпълнява дейността. Това е едно от нещата, което ще бъде ключов момент в бъдеще. Важно е тази дейност да се изпълнява. По принцип имотите са собственост на БАН, съгласно Закона на БАН. Няма никакъв проблем да се предостави тази собственост на НИМХ, за да си изпълнява дейността, а пък по-нататък ще бъде въпрос на преговори какво ще стане с нея“.

БАН ще предостави възможността на всички учени от НИМХ сами да решат дали искат да отидат в новата метеорологична структура, или да останат в Академията.Източник:http://bnr.bg/