Бургаските пожарникари отбелязват своя празник на 14 септември

1
150
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Както всяка година, на 14 септември бургаските огнеборци ще отбележат своя професионален празник, а в дните непосредствено преди тази дата протича Седмицата на пожарната безопасност.

Едно от събитията в програмата е с масов характер и ще се проведе на 13 септември от 18 часа до Пантеона в Морската градина. Тогава служители на РДПБЗН – Бургас ще представят възможностите на новата пожарогасителна и аварийно-спасителната техника и на място ще разяснят правилата за пожарна безопасност и защита при бедствия, аварии и извънредни ситуации. Предвидени са няколко атрактивни демонстрации, в които може да се включи всеки желаещ.

Останалите събития в програмата за бургаското отбелязване на празника са следните:

* Дни на отворените врати от 10 до 14.09.2018 г. във всички районни служби за ПБЗН от областта.

* Пресконференция с представители на местните средства за масово осведомяване  на 13.09.2018 г. от 11.00 ч. в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас.

* Почитане паметта на загинали при изпълнение на служебния си дълг огнеборци, чрез поднасяне на венци и цветя при паметната плоча пред сградата на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2018 г. от 11.30 ч.

* Среща с ветерани в клуба на втория етаж на РДПБЗН – Бургас на 13.09.2018 г. от 16.30 ч.

Пожарното дело в България има богата история и достижения, сравними в много отношения с развитите европейски страни. Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Една година по-късно в София се организира Първият пожарникарски събор в България.

В работата на събора вземат участие 17 пожарни командири и 10 командири на доброволни дружини. Съборът е свикан на 14 септември 1905 г. в София и работи до 18 септември. През 1995 г. с Решение № 385 на Министерския съвет на Р България датата 14 септември (откриването на Първия пожарникарски събор) е обявена за Професионален празник на служителите на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, с което е възстановена традицията. По решение на Първия пожарникарски събор тази дата да се отбелязва като патронен празник на пожарните команди в страната.

По утвърдена традиция огнеборците отбелязват своя професионален  празник със “Седмица на пожарната  безопасност”, като тази година тя ще се проведе от 10 до 14 септември.