Скандално! Вижте колко народни пари са изхарчили депутатите за своите пътешествия!

1
109
Добави коментар
slavchev
slavchev

1 369 536 лева са изхарчили депутатите за командировки из България. 866 110 лева пък са стрували на данъкоплатеца пътуванията им по света.

Това става ясно от справка на Народното събрание, изготвена за “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация. Тя е за периода от старта на този парламент на 27 октомври 2016 г. до 30 ноември 2017 г. От посочените близо 1,4 милиона лева за командировки из страната 120 хиляди са изплатени за нощувки по хотели. Според финансовите правила на Народното събрание депутатите имат право на командировъчни и квартирни пари, когато пътуват до изборните си райони.

Първенец в тази класация е Иван Тодоров от “Атака”. Пътуванията му до изборния му район – Силистра, са стрували на НС 18 680 лв. Тъй като той е родом от София, вероятно ползва и хотел при ежеседмичните си посещения в региона, което качва разходите му.

Същата е ситуацията и с Борис Ячев от Патриотичния фронт. Той е изхарчил 18 189 лв. за обиколки из Пловдивска област, откъдето е народен представител.

17 800 лв. са стрували на парламента командировките в страната на червения Таско Ерменков. Той е депутат от Сливен, но е родом и си живее в София, затова също има разходи за хотел.

25 от депутатите пък въобще не са ползвали командировъчни и ако са пътували из страната, то е за лична сметка. Такъв е примерът с Цветан Цветанов. По време на предизборната кампания за местния вот например, шефът на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-шеф на партията обиколи страната, но със служебна кола на централата и отново без да ползва и лев командировъчни.

Най-много в чужбина е пътувал бившият външен министър в кабинета “Орешарски” Кристиан Вигенин. Той има 22 командировки, като обаче повечето от тях не са за сметка на парламента, а на ПЕС, на чийто президиум е член Вигенин е пътувал за срещи на високо равнище и на лидерите на ПЕС до Молдова, Украйна и Испания.

Соцдепутатът обаче има и командировки като зам.-шеф на българската делегация в Парламентарната асамблея на ОССЕ. По тази линия той е пътувал до Финландия, Монголия и Австрия. Като член на българската делегация в ПА на НАТО той е бил 15 пъти в командировка и е на челно място по изхарчени средства – 29 303 лв.

Сред най-много пътувалите в чужбина са още зам.-шефът на НС Димитър Главчев и реформаторът Борис Станимиров. 

Главчев е зам.-ръководител на делегацията ни в Интерпарламентарния съюз, за заседание на който е летял дори до Виетнам. Заедно с него Ханой са разгледали Алиосман Имамов от ДПС и Красимир Каракачанов от ПФ. Миналия Гергьовден Главчев е взел участие в празника на Зографския манастир в Атон, а за 24 май е бил част от делегацията на премиера във Ватикана. За разлика от предишни мандати в този все още няма екскурзии до много екзотични дестинации

Депутатите са пътували основно из Европа и Азия, а някои и до САЩ.

С истински екзотични дестинации може да се похвали единствено зам.-шефът на НС Явор Хайтов от БДЦ. Той е бил включен в официалната делегация, придружаваща вицепрезидента Маргарита Попова до Виетнам, Лаос и Тайланд.

Парламентът е изпращал свои представители като наблюдатели на избори. По тази линия Георги Свиленски от БСП и Даниела Дариткова от ГЕРБ са били в Азербайджан, а Десислава Атанасова от ГЕРБ и Димитър Делчев от РБ – в Таджикистан.

1 667 675 километра общо са навъртели депутатите със служебните лимузини само за година и 3 месеца, става ясно още от справката на Народното събрание. Пресметнато спрямо километрите на екватора, това означава, че те са обиколили 41 пъти земното кълбо с коли на парламента.

Освен със служебни лимузини депутатите си пътуват много и с личните автомобили, като за това осребряват фактури за бензин. От началото на мандата на това НС по това перо са изхарчени общо 872 977 лв. Те обаче имат лимити в зависимост от отдалечеността на избирателните региони, които всяка година се актуализират със заповед на председателя на НС.

Най-много със служебен автомобил е пътувала Невин Хасан от ДПС.

Тя е депутат от един от най-отдалечените региони – Силистра, и е изминала 55 286 км. Отделно е осребрила фактури за бензин за 2326 лв. Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски е втори в класацията с изминати 39 205 км. Като шеф на регионалната комисия обаче той ползва персонална служебна кола и пътува с нея не само до избирателния си район Плевен и в провинцията, но и в София. Затова не е ползвал за служебни цели личната си кола.

Сред депутатите, които са изминали много километри с коли на парламента, са и някои новоизбрани кметове. Като Любомир Христов от ГЕРБ, който като депутат е навъртял 32 198 км до Шумен и отделно е взел 4294 лева за бензин с лична кола.

86 депутати досега през мандата не са пътували нито веднъж със служебна кола. Сред тях са Антони Тренчев и Борислав Великов от РБ, Валери Симеонов от ПФ, лидерът на “Атака” Волен Сидеров, който се вози на партийна кола, Йордан Цонев, Камен Костадинов, Делян Пеевски, Венцислав Каймаканов и Джевдет Чакъров от ДПС, Румен Иванов, Пламен Тачев и Пламен Манушев от ГЕРБ, Росен Петров от БДЦ и други.

Източник : e-novini.bg

Свързани