Необичайно явление бе забелязано в Антарктида (СНИМКА)

1
259
Добави коментар
slavchev
slavchev

Учени са заснели движението на огромен айсберг А-68, който се отдели от ледника Ларсен край бреговете на Антарктическия полуостров през миналата година.

Леден блок, сравним по размер с половината от остров Ямайка, се обърна обратно на часовниковата стрелка на 90 градуса през юли и август, според изданието Gizmodo.

Изследователите все още не могат да обяснят какво е причинило такъв сравнително бърз ход.

Зона А-68, който се е образувал през юли 2017 г., е 5,8 хиляди квадратни километра, а теглото – около един трилион тона. След като се отдели от ледник Ларсен С, айсбергът многократно се заклещваше в морското дъно и е бил малко подвижен.

Въпреки това, през юли тази година (по това време е зима в южното полукълбо), сателитни данни показват, че ледената грамада е увеличила своята мобилност. През последните две седмици айсбергът се е обърнал на 10 градуса, а преди две седмици – на 30 градуса.

Според експерти, причината за изместването, е трудно да се установи, поради факта, че няма данни за топографията на морското дъно в тази област. Изследванията се извършват трудно, тъй като на повърхността на океана в региона е покрита с лед, което възпрепятства преминаването на кораби.

Учените вярват, че А-68, загубил контакт с дъното е попаднал в силно океанско течение.

Източник: БЛИЦ