Джокович покори US Open за титла номер 14 в Шлема – SportVox

1
166
Добави коментар
sheri
sheri

Новак Джокович триумфира на US Open, печелейки 14-ата си титла от Големия шлем в кариерата, след като на финала на „Артър Аш“ надигра Хуан Мартин дел Потро с 6-3 7-6(4) 6-3. За шампиона това е трета титла в Ню Йорк и втора спечелена през сезона от Големия шлем. Новак става и тенисистът с най-много заработени пари от наградни фондове и се завръща под №3 в световната ранглиста.

В началото се наблюдаваше абсолютно изравняване на силите. Сърбинът търсеше влизане в разигравания от посрещане, а в подаванията си бе разнообразен и сервираше на високо ниво, докато аржентинецът контролираше точките в собствените си подавания с мощни форхенди.

Джокович взимаше топката рано и ограничаваше времето за реакция на Дел Потро, като в осмия гейм стигна до първи брейкбол в мача. Реализира го за 5-3, с което си осигури шанса да сервира за първия сет и поведе – 6-3.

Вездесъщият ретур на бившия №1 създаваше все повече проблеми на Кулата от Тандил. Ноле налагаше игра, която е по вкуса му и демонстрираше превъзходство в разиграванията от основната линия. В третия гейм от втория сет Джокович проби за 2-1, а опонентът му изглеждаше сериозно разколебан.

Носителят на 13 титли от Шлема поддържаше колебанието на Дел Потро с изненадващи и премерени излизания на мрежата, перфектни ъгли от бекхенд и непрестанно предлагане на нещо ново на игрището.

Шампионът от 2009 г. обаче постепенно се опомни и в шестия гейм осъществи рибрейк – 3-3. Междувременно пък публиката на централния корт ставаше все по-неукротима и некоректна спрямо Джокович на моменти, което го дразнеше, но даваше енергия на съперника му.

Сърбинът оцеля в 20-минутен седми гейм, което бе и първа крачка към реабилитирането му, а след това изходът дойде в напрегнат тайбрек, в чийто край пропуските от форхенд на Хуан Марти се натрупаха и Джокович дръпна с 2-0 сета след 7-6(4).

Новак не просто излизаше от шаблона си на игра и печелеше точки на мрежата, а дори експериментираше в напрегнати моменти, което само доказваше огромната му самоувереност.

Дел Потро допусна пробив за 1-3 в третия сет, но не позволи на съперника си да се откъсне в резултата и върна пробива. В осмия гейм Кулата от Тандил изостана 15-40 и сбърка бекхенд, което значеше, че при 5-3 Джокович сервира за титлата. Бившият №1 поведе 40-30 и материализира шампионската точка.

TennisKafe.com