Силен вятър отново спря временно източването на Мопанг

1
177
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Силен вятър отново спря временно операцията по източването на горивото на потъналия преди век край Созопол кораб “Мопанг”, информират от БНТ. Евентуално възобновяване на работата е възможно час в късния следобед.

Днес е третият ден от акцията, като водолазите работят на две смени, за да пробиват контролни отвори, за да за да се установи в кои танкове и в кои трюмове има все още гориво и какво е неговото количество. В близките дни би трябвало да започне и истинското източване на мазута.

При пробиването, от един от резервоарите е изтекло гориво под силно налягане. По спецификация на кораба неговият обем е 93 400 л гориво, казаха специалисти. Все още не може да се каже дали резервоарът е пълен, най-вероятно това ще стане ясно към края на операцията.

”По-скоро се сбъдват по-лошите предсказания за голяма количество гориво на борда, но не може да се каже колко”, казаха още специалистите. Вече са пуснати шест шесттонни бетонни котви около кораба и са закачени боновите заграждения, които ограничават разлива, който впоследствие ще бъде събран със специализиран кораб.

Източването на мазута ще започне, когато метеорологичните условия са благоприятни, категорични са от спасителния екип.