БЪЛГАРИЯ ОСТАВА БЕЗ ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО СЛЕД 7 ДНИ MEDIAMIX МЕДИЯМИКС-НОВИНИТЕ НА ЕДНО МЯСТО

2
242
Добави коментар
razlichnitenovini
razlichnitenovini

След като не можаха да блокират работата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) с недофинансиране, ръководните органи на БАН успяха с административни средства. Това се казва в позиция на НИМХ по повод на вчерашното решение на Общото събрание на БАН за частично изваждане на част от НИМХ от структурата на Академията.

„Ние, работещите в НИМХ, направихме всичко необходимо, за да запазим дейността си. Възможностите ни са изчерпани!

Остават ни броени дни – 7, до пълно спиране на работата и започването на разпад на структурите.

От 12 дни НИМХ е без ръководство“, заявяват в позицията си метеоролозите.

Те настояват председателят на БАН да упражни законовите си задължения, съгласно чл. 43, ал. 4 от Устава на БАН, като уважи волята на работещите и служителите в НИМХ и назначи за и.д. директор проф. д-р Христомир Брънзов. В края на август Управителният съвет на БАН прекрати предсрочно първия му мандат като директор на НИМХ.

Решението на 35-то заседание на Общото събрание на БАН за процедурата за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН, продължава за неопределен срок безвремието за НИМХ и не дава отговор на основни въпроси за бъдещето ни, се казва в позицията.

В нея се заявява, че

е време правителството да вземе окончателно и категорично решение за нов статут на НИМХ.

„Очевидно е, че Институт, който има задължения по три закона и осем подзаконови нормативни акта, не може да бъде в състава на неправителствена организация, каквато е БАН, и за да ги изпълнява, да разчита единствено на „добра воля“ на колективните ѝ органи на ръководство“, пише още в позицията.

„Очакваме решението на правителството, преди да е станало много късно, а и за да може всеки един от нас да вземе своето лично решение за бъдещето си“, заявяват от НИМХ.Източник:https://www.vesti.bg/