Мозъчен имплант може да спре епилептичните припадъци

1
180
Добави коментар
stupid
stupid

В най- новите изследвания, публикувани в Science Advances, се разбира, че учените са разработили имплантируемо устройство, което може един ден да предложи облекчение при пациенти болни от епилепсия. Имплантатът може да лекува проблеми в мозъка, като епилептични припадъци, като доставя директно към клетките в мозъка химикали – известни като невротрансмитери.

 

Имплантатът работи чрез електрическо поле. Този процес, известен като електрофореза , позволява прецизен контрол на дозата и времето на доставяне на лекарството, което е важно за справяне с прекъсващите се смущения като епилепсия.

 

Учените вече са доказали, че този метод за доставяне на лекарства може да се използва за борба с болката в гръбначния мозък на плъхове. Новостта в новото изследване е създаването на имплант, достатъчно малък, за да бъде имплантиран в мозъка на мишките. След откриването на припадък, импланта изпраща инхибиторни невротрансмитери към мозъчната тъкан в центъра на гърчовете. Това спира пристъпите.

 

След това учените са опитали да предотвратят напълно гърчове, а не да ги спрат след като са започнали. Те са започнали да доставят невротрансмитерите, преди да се инжектира доза от химикали, предизвикващи припадъци, в мозъка с отделен имплант. Тези експерименти са показали, че имплантът може да предотврати възможността да се случи някаква подобна на припадане дейност.

 

Важно е да се отбележи, че досега това устройство е било тествано само при мишки и плъхове. Което означава, че вероятно ще трябва поне десетилетие, преди тази технология да бъде широко достъпна за хората.