Плащането на данъци по електронен път нараства, показва проучване на Visa

1
169
Добави коментар
NoviniteBG
NoviniteBG

» НОВИНИ ОТ АГЕНЦИИТЕ

Плащането на данъци по електронен път нараства, показва проучване на Visa

11 септември 2018 г.

Плащането на данъци по електронен път е потребителска активност, която отбелязва стабилен ръст през последните пет години в България, показва редовното годишно проучване на Visa. Резултатите от данъчната кампания през 2018 г. сочат, че 72% от анкетираните биха използвали банкова карта вместо пари в брой, за да платят своите данъци, ако имат тази възможност, в сравнение с 41% през 2014 г., 61% през 2015 г., 64% през 2016 г. и 66% през 2017 г. Положителните нагласи спрямо плащанията на POS терминал са се повишили, като всички негативни нагласи (например, че няма достатъчно POS терминали, че не винаги работят, а операциите са бавни и се изисква подпис) бележат спад.
„Все по-често потребителите виждат предимствата от преминаването към електронни разплащания, които им гарантират скорост, сигурност и удобство. Те осъзнават и ефекта от тях за икономиката, защото те водят до намаляване на корупцията, повишаване на прозрачността и подобряват събираемостта на данъците. Това ни дава увереност, че тенденцията на нарастващата популярност на безналичните разплащания за плащане на данъци, която наблюдаваме през предходните години, ще се запази. Visa работи с широк кръг партньори, за да издигне още повече нивото на електронните плащания в сферата на обществените услуги“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.
Проучването на Visa по време на данъчната кампания през 2018 г. показва също, че има постоянно увеличение на плащанията на данъци по банков път и онлайн – 19% от българите са платили своите данъци онлайн, а 18% чрез банков превод – в сравнение с 13% за двата способа на разплащане през 2017 г. Резултатите показват любопитни подробности за профила на потребителите, които плащат по банков път – те са предимно мъже (79%) на възраст 36-45 години (37%), живеещи в страната (54%), със среден доход от 801-1400 лв. (46%). Профилът на плащащите онлайн своите данъци също е на мъж (61%), от София (59%), с доходи над 700 лв. (57%). Броят на българите, които плащат своите данъци в брой, отбелязва значително намаление от близо 10 процентни пункта през 2018 г. и достига 63%, спрямо 72% през предходната година.
Удобството продължава да бъде основната причина българите да изберат електронни разплащания за своите данъци и задължения към държавата – поради тази причина 83% от българите са избрали банков превод, а 93% – онлайн данъчни плащания. Нещо повече, 73% от всички анкетирани заявяват, че се интересуват от новите начини на плащане, включително за годишните си данъчни задължения.
Телевизията губи своята водеща позиция (44% през 2018 г., спрямо 48% през 2017 г.) като основен информационен канал за новостите в начините на разплащане, като достига нивата на уебсайта на Националната агенция за приходите (44%), интернет (42%) и останалите медии (38%).
Запитани за данъците и таксите, които са платили през 2018 г. – различни от тези, които автоматично се приспадат от работодателя, 78% от българите посочват данък върху недвижимите имоти, 74% – данък върху отпадъците, и 72% – данък върху автомобила.
Данък върху недвижим имот и такса смет продължават да бъдат платените данъци с най-висок дял (платени от над 70% от генералната съвкупност). Резултатите от проучването показват също, че делът на хората, които плащат три или повече данъчни задължения, нараства. През 2018 г. 60% от българите са направили поне три данъчни плащания –увеличение от 10 процентни пункта, в сравнение с 2017 г.
Няма промяна в броя на данъкоплатците, които са се възползвали от 5% отстъпка от по-ранни данъчни плащания в сравнение с миналата година – около 40% са се избрали тази възможност през 2018 и 2017 г.
###
Бележки за редактора:
• Това е представително количествено проучване, проведено от агенция Ноема в 10-те най-големи града в България (София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен, Добрич, Шумен, Сливен) сред 400 души на възраст над 18 години, които са подали годишна данъчна декларация за 2017 г. като физическо лице.
• Прессъобщението представя сравнителен анализ с проучвания, проведени в продължение на пет години през 2014, 2015, 2016, 2017 и 2018 г. Проучванията през 2015, 2016, 2017 и 2018 г. са проведени около месец и половина след изтичането на крайния срок за подаване на годишната данъчна декларация, докато проучването през 2014 г. е проведено точно преди крайния срок.
• Анкетираните през 2014 г. посочват кои данъци планират да платят, докато през 2015, 2016, 2017 и 2018 г. проучването измерва действителните данъчни плащания.
За Visa Inc.
Visa Inc. е световен лидер в дигиталните разплащания. Нашата мисия е да свързваме света чрез най иновативната, надеждна и сигурна мрежа за разплащания, като създаваме възможност потребителите, бизнеса и икономиките да процъфтяват. Нашата модерна глобална мрежа за обработка на данни, VisaNet, гарантира сигурни и надеждни разплащания в целия свят и може да обработва над 65 000 съобщения за трансакции в секунда. Иновациите, които са постоянно във фокуса на компанията, са катализатор за бързия растеж на свързаната търговия през всяко едно устройство и са движещата сила за постигането на мечтата за безкешово бъдеще за всеки, навсякъде. В периода на преход от аналогов към дигитален свят Visa посвещава своята марка, продукти, хора, мрежа и обхват на преобразяването на бъдещето на търговията. За повече информация, посетете нашата уебстраница www.visaeurope.com, блога на Visa Vision (vision.visaeurope.com) и @VisaInEurope.

» РЕГИСТРИРАНИ АГЕНЦИИ