Налага се ремонт на първата стартова площадка на Восточний поради некачествен бетон

1
183
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 11 Септември 2018

Посещения: 29

11 септември 2018 г. 19:55 ч. Стартовата площадка за ракети „Союз 2“ на новия руски космодрум Восточний трябва да бъде ремонтирана, съобщи днес ТАСС. Оказва се, че под подвижната кула на космодрума са се образували кухини. Причината – некачествен бетон. За проблема е известно в продължение на повече от година, а пълното му ликвидиране трябва да е факт до 5-ти октомври. 

Общо 4.6 милиона рубли ще са необходими за поправката. Нискокачественият бетон е бил допуснат от предприятието „Спецстрой РФ“. Сега договорът за ремонта е сключен с ООО „Адонис“.

Напомням на читателите, че до този момент от Восточний са проведени три космически изстрелвания. По време на първото изстрелване на 28-ми април 2016 година беше изведен амбициозен гама-лъчев спътник „Ломоносов“. Второто изстрелване на 28-ми ноември 2017 година завърши с провал и загуба на спътника „Метеор М №2-1“ поради неправилно програмирана степен „Фрегат“. Третото изстрелване бе на 1-ви февруари тази година – то бе успешно. 

Междувременно започва строеж на нова площадка за ракети „Ангара“. Тя ще трябва да бъде завършена до края на 2022 година. Шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин вече е дал указания да се увеличи контролът на качеството на строежа и да бъдат привлечени специалисти от Минстрой. 

Кадър от изстрелването на ракета „Союз-2.1а“ от Восточний в началото на февруари – ЦЭНКИ/Роскосмос