Зелени домати в буркани

2
311
Добави коментар
ivanss
ivanss

Туршия (на арабски: مخلل; на персийски: ترشى; на кюрдски: ترشى; на турски: turşu; на гръцки: τουρσί; на български: туршия; на босненски, хърватски и на сръбски: turšija или туршија; на албански: turshi) се наричат маринованите зеленчуци от кухнята на много държави от Балканите и Близкия изток. Името туршия идва от „торш“, което означава горчиво на персийски и кюрдски. В тюркските езици като турския и азербайджанския означава същото, но се произнася „туршу“.

В българската кухня най-популярните видове са царска туршия и селска туршия. Туршията е традиционно мезе за ракия или узо. В някои райони на Турция туршиената вода се пие.

Туршията има разнообразни видове в кухните на Близкия изток, като например в арабската, турската и иранската. Иран има голямо разнообразие от стотици различни видове туршия, в зависимост от местните обичаи и различни събития. В някои семейства яденето се счита за непълно, ако няма купа с туршия на масата.

Приготвянето на туршия в домашни условия е широко разпространена традиция през есенните месеци, дори и в градовете. Често се сервира и в ресторанти или може да бъде закупена и от магазина за директна консумация.