Владислав Горанов: Заплатите няма да се вдигат на всички поравно

1
193
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

До края на август превишението на приходите над разходите е близо 2,5 млрд. лв. Макропрогнозата за следващата година и очакваните приходи в резултат от увеличението на БВП дават възможност да предвидим от началото на следващата година 10% увеличение на разходите за персонал на цялата бюджетна сфера – това ще заседне всички служители, които работят в бюджетни администрации. Заради планираното 10-процентно увеличение на заетите в средното образование, с 20% ще бъде увеличен техният бюджет. Това обяви на брифинг в Министерски съвет министърът на финансите Владислав Горанов.

По последни данни заетите в бюджетната сфера са 433 000 души, уточни финансовият министър.

Мисля, че това увеличение ще е добра новина за пазара на труда, където наблюдаваме едно от най-ниските нива на безработица след 1991 година. Очакваме това повишение на заплатите в бюджетната сфера да повлие положително и на заплатите в частния сектор, посочи Владислав Горанов. Около 1 млрд. са допълнително разходите за увеличението на заплатите в бюджетнта сфера, съобщи той. По думите му от увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителните фондове.

Заплатите няма да се вдигат на всички поравно. Всеки ръководител на бюджетна организация сам ще решава как да разпредели допълнителните пари за трудови възнаграждения, уточни министърът.

Увеличението на минималната работна заплата през последните години „смачка“ диапазоните на отделните възнаграждения, защото растеше изпреварващо. В бюджетната рамка ще се увеличат средствата за персонал. Увеличението на парите за кадровите военни ще е по друг модел. С решението за вдигане на заплатите не се предвижда увеличение на пенсиите – между двете няма връзка, пенсиите се вдигат по модел в Кодекса за социално осигуряване, каза Горанов.

Вдигането на заплатите няма нищо общо с изборите догодина – почти всяка година има избори, каза Горанов в отговор на журналистически въпрос.

Той съобщи още, че на днешното заседание е представи първоначалния вариант за проектобюджета за 2019 година.

Правителството има приет план за действие за ЕРМ2 и еврозоната, предстоят технически консултации, в София идват експерти от Европейската централна банка. В напреднал стадий сме в установяването на сътрудничество с ЕЦБ. На дневен ред са и законодателните процедури, каза министърът на финансите.

Той коментира и новия здравноосигурителен модел, който предвижда задължителна допълнителна застраховка и доплащане за лечение. Въпрос на дебат е дали задължителната застраховка е част от данъчното бреме – по-скоро да. Предстои да има конференция в края на месеца, докогато здравният министър е длъжен да представи модел за промяна. Хубаво е, че този дебат се води, решение ще се вземе заедно с пациентските организации и Лекарския съюз при наличие на консенсус, заяви Горанов.

Аз съм привърженик на модел за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно дружество или да останат осигурени в Здравната каса, уточни Владислав Горанов.