Защо Русия разследва вероятността за американски саботаж на МКС?

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

Наличието на множество драскотини около отвора, издълбан с бормашина, навежда руснаците да мислят, че той е бил направен в отсъствието на гравитация, където пробиващият не би имал опора. Photo credit : NASA

13 септември 2018 г. 00:10 ч.

Светослав Александров. Днес по медиите тръгна пиперлива теория относно причината за аварията на космическия кораб „Союз МС-09“. Първоизточникът на тази пиперлива теория е „Комерсант“ – иначе престижно издание в Русия. Подобно на много други публикации в руските медии, тази също се позовава на т.нар. „анонимен източник от ракетно-космическия отрасъл“. Това са хора, които дават интервюта пред журналисти, без да застанат с имената си по ред причини. Ето каква е теорията, разказана от поредния източник.

На борда на „Международната космическа станция“ към настоящия момент живеят трима американци – командир Дрю Фойстел, Рики Арнолд и Серина Ауньон-Чанслър. През август един от астронавтите се разболява и се налага спешното му завръщане на Земята. За да се ускори процесът по завръщането, американският екипаж умишлено поврежда кораба „Союз МС-09“. Мотивът според публикацията в „Комерсант“ е, че НАСА не е искала да даде пари за нов кораб „Союз“, който да се скачи със станцията и да извърши евакуацията. 

Как се стига до тази абсурдна теория? Подробен разказ има на уебсайта на Анатолий Зак – Russian Space Web.

Първоначалната версия за аварията на „Союз МС-09“ е попадение от микрометеороид, но още в началото на септември тази възможност е отхвърлена – корабът изглежда да е пробит отвътре, като се виждат следи от действието на бормашина. Затова разследващите стигат до извода, че става въпрос за умишлена повреда. Работник от РКК „Енергия“ попада под подозрение. Но на 6-ти септември разследването търпи обрат – след анализа на отвора разследващите стигат до извода, че няма как да е направен в наземни условия. Има множество драскотини наоколо, което изглежда да е типично следствие от работа в условия на микрогравитация, понеже пробиващият не би имал опора. Направени са над осем опита, преди бормашината да пробие корпуса на космическия кораб. Работникът от РКК „Енергия“ е оневинен, а разследващите се насочват към версията за космически произход на отвора. Сега под подозрение попадат американските астронавти. Най-лесното обяснение е психично заболяване на борда на „Международната космическа станция“ от страна на американски член на екипажа, който би бил тласнат да извърши подобно самоубийствено деяние. Съобщава се, че от Роскосмос отправили искане към НАСА да предостави информация за психичното здраве на американските астронавти. Американската агенция отказала, което засилило подозренията на руснаците. 

Обвиненията са достатъчно сериозни, че командир Дрю Фойстел реши публично да опровергае твърденията за саботаж от страна на екипажа му. 

При всички положения теорията за саботаж от страна на американските астронавти поради психично заболяване е твърде невероятна. През изминалите години качеството на произведените ракети и космически кораби в Русия рязко спадна, което доведе до увеличаване на аварийността им. Много по-вероятно е определени лица умишлено да разпространяват слуха за саботаж, за да отклонят вниманието на обществеността от трагичното състояние на руската космонавтика. Междувременно ние продължаваме да следим историята със засилен интерес – това е най-сериозният конфликт между Русия и САЩ относно „Международната космическа станция“ в последните години. Тепърва предстои да се видим как това ще се отрази на дългосрочните космически взаимоотношения между двете държави. 

http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/