Пет съвета при избор на детски обувки

3
255
Добави коментар
pixelmedia
pixelmedia

Обувките имат важна роля за правилното развитие на детските крака. Те трябва както да осигуряват комфорт по време на разходка, когато децата скачат, бягат и играят, така и да предпазват детето от редица простудни заболявания и други здравословни проблеми. Онлайн магазинът за детски дрехи и обувки Crazy-kids.bg предостави набор от съвети за това как правилно да изберем детските обувки, с оглед на здравето на децата и да им осигурим необходите условия да опознават заобикалящия ни свят.

Обувки за прохождане

По данни на полски изследователи до 70% от случаите на плоскостъпие се дължат на неправилно подбрани обувки в детска възраст. Важно е да уточним, че в началото е нормално ходилата на бебето да бъдат плоски и да се променят с времето. Ето защо на първите обувчици се пада важната задача да подпомогнат процеса по оформяне на детското стъпало.

Експертите от Crazy-kids.bg съветват, избирайки бебешки обувки за прохождане, да заложим на естествените материали, за да може крачето „да диша“. Подметката може да е от каучук или силикон, но задължително трябва да е с грайфери, за да не се пързалят малките крачета. Моделите с цип или връзки отстрани придават допълнителна стабилност при стъпване.

Обувки за детска градина

Главната функция на обувките за детска градина е да осигурят на малките крачета удобство за целия ден и да предпазват детето от простуди. Ето защо те трябва да отговарят на няколко важни критерия – да бъдат лесни за почистване и сушене, да са изработени от качествени материали и със здрав шев, както и да са с леко подсилен заден фронт, за да осигуряват поддръжка на детското краче.

Маратонки

Детските маратонки трябва на първо място да са удобни, леки и еластични, така че вдлъбнатините, които се образуват при ходене върху подметката, бързо да изчезват. Подметката задължително трябва да се сгъва не по средата, а в частта под пръстите на крака, така че детето да може без проблем да се изправи на пръсти. Хубавите маратонки отвътре са изработени само от естествени тъкани (кожа, памук, лен и др.), а горната им част е от синтетични материали, които са по-здрави от кожата и осигуряват добра вентилация при движение. Повечето детски модели днес са снабдени със светлоотразители, които осигуряват безопасност в тъмното.

Гумени ботуши

Всеки родител знае каква радост предизвиква разходката в дъждовно време у децата. Гумените ботуши са необходими за времето, в което детето ви гарантирано ще се забавлява, докато скача в локвите след дъжд. Ето кое е най-важно да следите при избора им за вашето дете: избирайте ботуши от качествени водоустойчиви материали, за удобство на стъпалото стелката трябва да е памучна, подметките трябва да бъдат устойчиви и да не се пързалят.

Размерът

За да се убедите, че размерът на обувките, е подбран правилно на широчина и дължина, веднъж на всеки три месеца измервайте крака на своето дете. Правилно избраните детски обувки трябва да осигуряват място за растеж на стъпалото и да има достатъчно пространство между големия пръст на крака и вътрешната повърхност. Ако можете да натиснете между пръстчето и края на обувката отвън – това е правилната широчина. Опитайте се също да пъхнете пръста си зад петата. Ако успеете, значи размерът е подходящ за вашето дете.