„Меден рудник“ отбелязва своя празник с голям концерт

1
220
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Тази събота, 15 септември, най-големият бургаски комплекс – “Меден рудник”, ще отбележи своя празник с музика, танци и много настроение. Програмата започва в 10.30 часа пред блок 128 със забавления за децата, аниматори и изпълненията на DJ Иван Тодоров и детска вокална група “Изгревчета” при читалище “Изгрев 1909”.

В 12.00 часа в двора на ОУ “Найден Геров” ще бъде традиционното поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на основателите на “Меден рудник”, а от 16.00 часа ще се надпяват и надиграват детски школи и самодейни състави, които ще бъдат последвани от изпълненията на ансамбъл “Странджа”.

Кулминацията на празника ще бъде големият фолклорен концерт, който ще започне от 18.00 часа, с участието на оркестър “Стралджа” с ръководител Матьо Добрев и странджанските народни певци Жечка Сланинкова, Ваня Дженезова, Катя Георгиева, Цветелина и Панайот Стойчеви.

В неделя, 16  септември, на паркинга пред блок 128 от 10.00 часа ще се проведе турнир по борба с участието на млади таланти и доказали се бургаски и национални състезатели.

Тази година поводите за празнуване са два, тъй като народно читалище “Паисий Хилендарски 1928” чества своя 90-годишен юбилей. Читалището е основано през 1928 година от родолюбивите жители на тогавашното село Карабаир. Нарекли са го “Пробуда”, а през 1936 година се основава и библиотеката към читалището.

През 1980 година, когато вече селото става квартал на Бургас, се налага името на читалището да се промени на “Паисий Хилендарски” като амбицията му през годините е била да утвърди мястото си на културен и информационен център в съвременното културно пространство.