Вече купих чушките, довечера ги почвам: Най-голямата вкусотия от чушки в буркани за зимата!

1
97
Добави коментар
slavchev
slavchev

Айвар – ястие от балканска кухня. И сърбите, и хърватите, и македонците го смятат за свое изобретение.

Айварът е универсален продукт, подобен на нашата лютеница, чиято структура и вкус позволява да го използваме като сос за месо и като зеленчукова гарнитура, а никак не е зле и намазан върху сандвичи.

Няма точна рецепта за айвара, защото всяко балканско семейство се готви по свой ​​собствен начин и с различна наситеност. Гъстотата може да варира от воднисто пюре до гъста паста. Но присъствието в него на  чушките, месести и ароматни, е задължително.

Приготвяне: 30 мин; Готвене: 60 мин; Общо: 90 мин; Хранителна стойност: 500 kcal

Айвар за зимата

СЪСТАВКИ:

3 кг червени чушки  капия
2 глави лук
10 скилидки чесън
1 люта чушка
250 мл растително масло без мирис
100 мл ябълков оцет или сока от 1/2 лимон
1 супена лъжица захар
сол на вкус

ПРИГОТВЯНЕ:

Измийте чушките, подредете ги върху тавичка и изпечете до покафеняване при температура от 200 градуса. Страхотно е, ако ползвате грил: получават се още по-добре! Сложете изпечение чушки в найлонова торбичка и увийте добре. Задушете за няколко минути, след това лесно ще ги обелите. Семената и дръжките също се почистват.

Нарежете лука на полумесеци и го запържете леко в малко олио до златисто-кафяво. Смелете запържения лук, чесъна, лютата чушка и обелените чушки в блендер или машинка. Изсипете сместа в дълбок съд, добавете олиото, сол, захар и оставете на огъня.

След като сместа кипне, варете 10 минути, после опитайте на вкус и регулирайте количеството на солта, добавете още оцет или лимонов сок, ако е необходимо. Отново оставете да заври, след това насипете айвара в стерилизирани буркани, затворете плътно и ги оставете да изстинат, покрити с одеяло.

Само ако опитате готовия айвар, ще разберете веднага, че усилията и времето не са изразходвани напразно!

Свързани