Ето как да си направите перфектната царска туршия в бидон! Рецепта, с която ще си оближете пръстите!

1
162
Добави коментар
slavchev
slavchev

Приготвянето на зеленчуци и плодове, които да се консумират през зимата, отдавна се е превърнало в традиция в България.

Сред най-предпочитаната зимнина на родната трапеза е туршията. Това е така, защото тя е лесна за приготвяне, готова е след кратък период от време и, разбира се, е прочута с неповторимия си вкус.

Много хора приготвят различните туршии в буркани, но все пак се знае, че българинът не е човек, който си играе на дребно. Така че повечето ни сънародници приготвят този вид зимнина в бидон. Колкото и лесно да е приготвянето на туршията по този начин, има някои специфики, които трябва да се спазват, защото в противен случай резултатът няма да е това, което ще очаквате.

Преди да започнете да правите самата туршия, трябва много добре да измиете бидона, в който ще се съхранява. Той трябва да стои на прохладно място и по възможност да не е на пряка слънчева светлина.

Мерките трябва да са точни.

Например за 25-литров бидон са ви необходими шест килограма чушки камби, три килограма моркови, две глави целина, четири глави чесън и четири дози саламура. Една доза от саламурата се приготвя като се смесят 1.5 литра вода с 1.5 литра оцет, 300 грама захар, 300 грама сол, 300 грама мед и 150 мл олио.

След като продуктите са приготвени, зеленчуците се измиват, почистват и се нарязват по ваш вкус. Подреждат се възможно най-плътно, като се притискат към дъното на бидона, което се явява следващата тънкост за този вид зимнина.

Саламурата се приготвя в голям съд. Ако разполагате с по-голяма тенджера, можете наведнъж да направите две дози. След като заври, веднага се излива върху зеленчуците, докато се покрият със саламура. Зеленчуците се слягат. Отгоре се слага венче от млади лозови клонки, за да се притиснат зеленчуците под саламурата. Затваря се капакът на бидона.

Тази туршия може да се консумира още на следващия ден. За да се покрият добре зеленчуците в бидона, марината трябва да се приготви най-малко четири пъти.

Източник: e-novini.bg

Свързани