Ако искате да имате високи доходи, научете се да забавяте незабавното удовлетворение

1
109
Добави коментар
stupid
stupid

Доходът е основен фактор за социалната мобилност, кариерното развитие и личното щастие. Доказано е, че се променя с възрастта и образованието.

 

За първи път изследователите в Temple University използват машинното обучение, за да класират най-важните определящи фактори за бъдещото благоденствие. Проучване е събрало голямо количество данни – от повече от 2564 различни участници. Образованието и професията бяха най-добрите прогностични параметри – но учудващо е, че способността на човека да забави незабавното удовлетворение също е сред най-важните фактори на по-високите доходи, класирайки се преди възраст, раса, етническа принадлежност и височина.

 

Публикувано във Frontiers in Psychology , изследването предполага, че интервенциите за подобряване на това „забавяне “ биха могли да имат буквално възвръщаемост по отношение на постигането на по-високи доходи. Това изследване на забавянето или колко човек отстъпва стойността на бъдещите награди в сравнение с непосредствените, показа, че децата с по-голям самоконтрол са по-склонни да имат по-високи заплати в по-късен етап живота си.

 

Главният автор на изследването, д-р Уилям Хeмптън, казва, че по-традиционните начини за анализ на данните не са в състояние да посочат кои от тези фактори са по-важни от други.

 

Моделите показват, че професията и образованието са били най-важните определящи фактори за високите доходи, следвани от местоположението (както е определено от пощенския код) и пола – мъжете печелят повече от жените. Петата най-важна променлива е  забавянето. Просто казано, ако хората могат да си представят себе си в бъдеще с по-големи успехи (доходи), те са по-склонни да бъдат търпеливи. Хората, които не могат да отлагат удоволствието са склони към негативни поведения (употребата и злоупотребата с пристрастяващи вещества като цигари, алкохол и опиати), които пречат на индивидите от преследване на образованието и в крайна сметка те не могат да заемат определени доходоносни професионални ниши.

 

Авторите на проучването предупреждават, че извадката от данни е била умишлено ограничена до Съединените щати и е възможно класирането на променливите, които предвиждат дохода, да се различава в други страни.