Селска апетитка

2
423
Добави коментар
ivanss
ivanss

Доматен сос е общото название на много голям брой сосове, основата на които са доматите, които принципно са част от ястие (по-скоро, отколкото като подправка).

Най-популярните доматени сосове са тези които се използват при приготвянето на тестени ястия от италианската кухня (спагети, макарони, пица), но и са това, което обединява зеленчуци или месо и зеленчуци в едно ястие. История Най-разпространеният доматен сос е кетчупът, който е станал неотменна част от ежедневното меню, най-вече заради огромния дял на веригите ресторанти за бързо хранене и неговото използване в сандвичите.

Доматите са с богат аромат, ниско съдържание на течност, много мека месеста част, която се обработва лесно, и лесно се сгъстява в сос (без да се налага да се използват сгъстители). Всички тези качества правят доматите идеални за прости и вкусни сосове. Най-простият доматен сос се състои само от нарязани на ситно домати (на които по желание ципата и семената са отстранени), задушени в малко зехтин (или олио) и пасирани, подправени със сол и малко захар (за потискане на киселия вкус).

Вода (или друга, по-ароматна течност като бульон или вино) често се добавят към този вид сосове, за да го предпазят от прекомерно сгъстяване. Кромид лук и чесън са почти винаги част от тези сосове, като се обработват термично винаги преди да се започне обработката на доматите. Други съставни части на такъв сос са подправките, които обикновено включват босилек, риган, магданоз, а е възможно да бъдат добавени и някои пикантни видове червен пипер и черен пипер. Смляно или нарязано месо (кайма) също е често добавяно в такива сосове (например при приготвяне на спагети).