Българските огнеборци отбелязват професионалния си празник

1
200
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Днес българските огнеборци отбелязват професионалния си празник. Денят на пожарникарите и спасителите у нас е учреден през 1995-а година с решение на Министерски съвет. Празникът бележи годишнината от появата на първото професионално обединение на пожарникарите у нас. През 2018-а година се навършват 113 години от учредяването му.

По утвърдена традиция, огнеборците отбелязват своя професионален  празник със “Седмица на пожарната  безопасност”, като тази година тя стартира на 10 и ще продължи до 14 септември. Организаторите провеждат множество мероприятия за повишаване на противопожарната култура сред населението, като голяма част от тях са насочени към децата. Дни на отворените врати се провеждат от 10.09. до 14.09.2017 г. във всички районни служби за ПБЗН от областта. Основната част от събитията в програмата се проведоха вчера (13 септември).

Страната ни е сред инициаторите за създаване на първообраза от 1900 г. на днешната Международна асоциация на пожарните и спасителните служби (CTIF). На третия конгрес на организацията в Будапеща през 1904 г. наши представители са Димитър Тролев, Руси Кожухаров и Найден Николов. Както по цяла Европа, така и у нас обединяването на пожарните служби се провежда с цел подобряване и уеднаквяване на обучението и развитие на техническото въоръжение на службите.