ЧЕРНОТО… е такъв забавен цвят

1
144
Добави коментар
svetla58
svetla58

Черният цвят винаги скрива в себе си онова, което носи, той е загадъчен и се използва във филмите на ужасите. Предизвикващ любопитство, привличащ и плашещ, той винаги призовава човека да освободи своята същност, т.е. човек трябва да мине през черното, за да познае бялото.

Черният цвят съдържа обещание, че „всичко ще бъде наред” и надежда. Когато настъпи депресия, остават само негативните характеристики на черния цвят, който винаги, подобно на смъртта, намеква за тишина и спокойствие.

Черните дрехи означават недостиг или липса на нещо в живота, от черното трябва да се излиза бавно, като се разрежда с други цветове.

 

Черният и белият цвят помежду се се гасят, вече не носят първоначалната си информация и не потискат психиката. По принцип, черно облекло се избира при депресия и когато се отхвърлят околните.

Черното се свързва с изисканост и стил, високо качество и класа, власт, престиж, елегантност, надеждност, простота и изтънченост.
Този мистериозен цвят обикновено се асоциира драматизъм, мистерия, със страха от неизвестното.

 

Това е цветът на „отрицанието“, за разлика от бялото, което е цвят на „утвърждаването“.

Цвят на магиите, той поражда желание за унищожение на съществуващото и песимизъм.
Този цвят е на анархичната опозиция и на абсолютните претенции за власт.

Черното е използвано като символ на специалното, дистанцираното, високопоставеното, това е силно изразено в облеклото на съдиите и музикантите. Това обаче не важи за коминочистачите, които от практични причини са избрали черното като цветът на „мръсотията“, но за сметка на това коминочистачите носят късмет.

Цветът на сянката, мракът и нощта, черното е отрицанието на светлината.

Черно обаче означава и сила, богатство и сериозност и се счита за много официален, елегантен и престижен цвят. Чрез черното човек показва, че иска да бъде различен – черен костюм, черна лимузина и черно куфарче внушават почит и достолепност, котато човек иска да се отличи от шарения свят.

В рекламата – този цвят асоциира тържествената сериозност, но и често се използва за еротично бельо.
На черен фон яркостта на всички останали цветове се засилва, те искрят и изпъкват много добре. Това качество на черното често се използва в дизайна и рекламата.

 

 

Черният цвят дава чувството за перспектива и дълбочина, но на черен фон се намалява четивността на текста, затова трябва да се внимава.

Черното отдавна се е наложило като модерен цвят, който внушава елегантност и нестандартност.
В комбинация с червено или оранжево – други много ярки цветове – черното придава много агресивна цветова схема.

Черното контрастира добре с ярки цветове. Черното изважда на преден план формата и материята. Той създава чувство на лукс и ред. Това действие обаче е неповторимо в комбинация с бялото.

Често използван е в дизайна на сайтове за изкуство и фотография – черен или тъмно сив цвят са особено подходящи цветове за фон на снимки. Този цвят е добър избор на цвят за музикални магазини, счетовододни къщи, адвокатски кантори, електронни магазини.

 

Info: Travel-Studio.bg; obekti.bg

Редактор: Марина Делева

Етикети:
високо качество, власт, драматизъм, елегантност, изисканост, изтънченост, класа, мистерия, надеждност, престиж, простота, стил, страх от неизвестното, черен цвят, черно