Как да отгледаш дете

3
235
Добави коментар
krasimir_ivg
krasimir_ivg

Ключът към отглеждането на едно дете, е да установим солидна система от подкрепа и любов у дома, за да има сили и стремеж за постигане на целите си.

Изграждане на здравословни навици

Никой не може да спори, че отглеждането на деца с характер изисква време и големи усилия. Докато децата играят, говорят и правят всички естенствено, да бъдеш добър родител е много по-сложно.

Ако искате да знаете как да отгледате едно възпитано и добро дете, изпълнете следните стъпки.

1. Родителски грижи на първо място.

Трудно е това да се направи в един свят с толкова много конкуриращи се изисквания. Добрите родители съзнателно планират и отделят време за родителство и отглеждане на дете.

Те превръщат характера на детето си в основен приоритет. След като сте родител, трябва да се научите да поставяте приоритетите си след тези на децата си. Разбира се, не трябва да се пренебрегвате напълно, но трябва да свикнете с идеята да поставите първо нуждите на детето си.

Ако имате съпруг, тогава може всеки да поема част от грижите за детето, така че всеки от вас да има „време“.
Когато планирате седмичният си план, нуждите на детето ви трябва да бъдат вашият основен фокус. Опитайте се да изключите от цифровия свят и други не-семейни задължения, когато прекарвате време с децата си.

2. Четете на детето си всеки ден

Вашите по-големи деца ще оценят специално това. Трябва да подпомагате да се подхранва любовта към слушането на приказки, кое ще помогне на вашето дете да развие любовта си към четенето по-късно. Отделете време да четете на детето си всеки ден – обикновено около времето за лягане или времето на натоварване.

Прекарайте поне половин час всеки ден в четене.  Не само детето ви ще развие любов към думите, но детето ви ще има по-голям шанс за академичен и поведенчески успех. Проучванията показват, че децата, на които ежедневно се чете, показват по-добро поведение в училище:

След като детето ви започне да се научава да чете или пише, нека детето ви да поеме тази задача. Не поправяйте грешките му на всеки две секунди, или детето ви ще се обезкуражи.
Добре е да препрочетете любимите си истории на детето. Това може да им помогне да развият умения.

3. Вечеряйте като семейство.

Едно от най-опасните тенденции в модерното семейство e храненето самостоятелно. Масата за вечеря е не само място за препитание и семеен бизнес, но и място за преподаване и предаване на нашите ценности. Семейното хранене трябва да води до  разговори и да поддържа идеали, които децата ще използват през целия си живот:

Ако детето ви се храни с Вас, не прекарвайте времето за вечеря, критикувайки хранителните навици на детето ви и гледайки как той се храни. Това ще накара детето ви да има негативна връзка със семейните хранения.

 Вечеря ще бъде по-забавно, ако детето ви „помага“ да изберете храна в магазина или да ви помага да подредите масата или да извършвате малки задачи, свързани с храната, като например измиване на зеленчуците, които ще готвите. Едно по-голямо дете може очевидно да се справи с повече от измиването на храната. Включете цялото семейство в планирането на менюто за семейството.

4. Задайте строга рутина за лягане.

Въпреки че детето ви не трябва да си ляга точно по едно и също време всяка нощ, трябва да зададете рутина за лягане, която детето ви може да следва и да се придържа към него. Проучванията показват, че когнитивните способности на децата могат да паднат с две нива след само един пропуснат час на сън, така че е важно те да получат колкото може по-голяма почивка, преди да ги изпратите в училище.

Вашата процедура трябва да включва известно време за прекратяване на занимания. Изключете телевизора, музиката или всяка друга електроника и говорете с детето си леко в леглото или му четете.
Не давайте на детето си сладки закуски точно преди лягане или ще бъде по-трудно да го приспите.

5. Насърчавайте детето си да развива умения всяка седмица.

Въпреки че не е нужно да записвате детето си на десет различни дейности всяка седмица, трябва да намерите най-малко една или две дейности, които детето ви обича да прави и да ги включи в ежеседмичното рутина на детето ви.

Това може да бъде всичко, от футбол до рисуване – наистина няма значение, докато детето ви показва талант или любов към нещо. Кажете на детето си колко добре се справя и го насърчавайте.

Записването на детето ви в различни уроци също ще му помогне да се запознае с други деца.

6. Дайте на детето достатъчно време за игра всеки ден.

„Време за игра“ не означава, че детето ви да седне пред телевизора и да смуче кубчета за игра. „Време за игра“ означава да отделите време за него и да го ангажирате активно с стимулиращите играчки, докато му помагате да изследва техните възможности. Въпреки че може да сте уморени, важно е да покажете на детето си ползите от игра с играчките си, за да получи стимулацията, от която се нуждае, и така се учи да играе с тях сам.

Обичайте вашето дете

Връзката между родител и дете е една от най-силните връзки в природата.  Любовните връзки идват и си отиват, но щом се свържете с бебето си, вероятно сте закачени за цял живот. Именно за това е важно да показвате любовта си.

1.Научете се да слушате децата си.

Да повлияете на живота им е едно от най-великите неща, които можете да направите. Лесно е да отгледате децата си и да пропуснете възможност за смислено напътствие. Ако никога не слушате децата си , а само им се карате, те няма да се чувстват уважавани и няма да се интересуват от Вашите съвети.

Насърчете децата си да говорят. Това може да им помогне да комуникират успешно в бъдеще.

2. Отнасяйте се с детето си с уважение.

Не забравяйте, че детето ви е живо, дишащо човешко същество, което има нужди и желания точно както останалата част от хората. Ако детето Ви се храни бързо, не му го натрапвайте постоянно на трапезата; ако си обещал на детето ти, че ще го заведеш на киното, ако е послушно, не си променяй обещанието, защото си прекалено уморена.

Ако уважавате детето си, то е много по-вероятно детето Ви също да ви уважава.

3. Знайте, че никога не може да обичате твърде много детето си.

Това е мит, че да обичаш детето си твърде „много“, да хвалиш детето си „прекалено много“ или да даваш на детето си“прекалено много“ обич може да накара детето ти да  стане глезено. Даването на любовта, привързаността и вниманието към вашето дете ще  го насърчи положително и ще развива, като едно добро човешко същество. Никакви материални подаръци не могат да заменят силата на любовта.

Кажете на детето си колко много го обичате поне веднъж дневно – но за предпочитане, толкова често, колкото можете.

4. Включете се в ежедневието на детето си.

Ще ви са нужни усилия и усилия всеки ден да бъдете до детето си, но ако искате да насърчите детето Ви да развива собствените си интереси и характер, трябва да създадете силна система за подкрепа. Това не означава, че трябва да следвате детето си всяка секунда, но това означава, че трябва да сте там за всички малки моменти, от първата му футболна игра до семейното време на плажа.

Щом детето ви започне училище, трябва да знаете какви класове посещава и имената на учителите ми.

Дисциплиниране на вашето дете

Каквото и да е възрастта на вашето дете, важно е да сте последователни, когато става въпрос за дисциплина. Ако родителите не се придържат към правилата и последствията, които създават, децата им също няма да го направят.

1. Знайте, че децата се нуждаят от ограничения.

Те ще игнорират тези ограничения понякога. Разумното наказание е един от начините, по които хората се учат на тях. Децата трябва да разберат за какво е наказанието и да знаят, че източникът е родителска любов.

Като родител ще ви трябва когнитивни инструменти, ако трябва да коригирате нежеланото поведение. Вместо да създава объркващо, несвързано с това наказание.

2. Наградете детето си за добро поведение.

Награждаването на детето ви за добро поведение е още по-важно от наказанието на детето ви за лошо поведение. Да накараш детето си да разбере, когато прави нещо правилно, ще насърчи поведението в бъдеще. Ако детето ви се държи добре, като да споделя играчките си в дадена игра, да бъде търпеливо, тогава му кажете, че сте забелязали доброто му поведение; а не просто да не казвате нищи и само да го наказвате, когато прави грешни неща.

Не подценявайте важността на хвалението на детето си за добро поведение. Казвайки: „Аз съм толкова горд с теб за …“ може да накара детето ви да почувства, че доброто му поведение е наистина ценно.

3. Бъдете постоянна

Ако искате да дисциплинирате детето си ефективно, тогава трябва да сте последователни. Не можете да наказвате детето си и след това да му дадете бонбони.. И ако детето ви прави нещо добро, като правилното използване на банята, не забравяйте да хвалите детето си всеки път. Последователност е това, което подсилва доброто и лошото поведение.

Ако вие и съпругът Ви заедно отглеждате детето си, тогава трябва да сте единен фронт срещу децата си, като използвате същите дисциплинарни методи. Не трябва да има „добро ченге, лошо ченге“ във вашия дом.

4. Обяснете вашите правила.

Ако наистина искате детето ви да разпознава вашите дисциплинарни методи, тогава трябва да му обясните защо не може да направи определени неща. Кажете му защо това поведение ще бъде добро за него, за вас и за обществото като цяло. Създаването на връзка между действията на вашето дете и това, което те означават, ще помогне на детето ви да разбере процеса на вземане на решения.

5. Учете детето си да поеме отговорност за действията си.

Това е важна част от дисциплинирането на вашето дете и изграждането на неговия характер. Ако той прави нещо нередно, като хвърля храната си на земята, попитайте го защо го е направил, вместо просто да му се карате. След като детето ви направи нещо непочтено, разговаряйте и го попитайте защо го е направил.

Важно е детето ви да знае, че всички правят грешки. Грешката не е толкова важна, колкото начина, по който детето ви реагира.

Изграждане на характер

Има пряка връзка между липсата на емпатия от страна на детето, липсата на собственост върху собствените му действия и липсата на комуникативни умения. Способността на детето ви да комуникира по здравословен интерактивен начин, отразяващ добрия му характер, трябва да включва споделянето на чувствата му.

1. Не ограничавайте самообразованието на детето си

Ние придобиваме добродетели чрез практика. Родителите трябва да помагат на децата чрез насърчаване на моралното действие чрез самодисциплина, добри работни навици, любезно и внимателно поведение към другите. Важната линия в развитието на характера е поведението – тяхното поведение. Ако детето ви е твърде малко за да изгради поведение, винаги можете да научите да бъде любезно към другите, независимо от неговата възраст.

2. Бъдете добър пример за подражание
Децата попиват всичко, което правят техните родители и несъзнателно им подражава след време

Човешките същества се учат предимно чрез моделиране и подражание. Всъщност не можеш да избегнеш да бъдеш пример за децата си, независимо дали е добро или лошо. Да бъдеш добър пример, е може би най-важната работа за един родител. Ако викате на детето си и след това му кажете никога да не повишава тон, вашето дете ще мисли, че това поведение е добро и ще го прави.

Започнете да бъдете добър пример от първия ден. Вашето дете ще бъде наясно с настроенията и поведението ви по-рано, отколкото мислите.

3. Научете го на добри нрави и маниери
Научете дете си на уважение към другите

Да научите дете си да казва „Благодарим ви“ и „моля,“ и да се отнася с уважение дори с непознати, ще изиграе важна роля в живота му, това ще им помогне да успеят в бъдеще. Не подценявайте силата да добрите обноски, научете го на уважение към възрастните.

Добрите маниери ще следват децата ви до края на живота им и трябва да започнете да го моделирате възможно най-скоро.

4. Използвайте само думите, които искате вашите деца да използват.

Въпреки че може да почувствате желанието да нагрубите някое, да се оплаквате или да казвате негативни неща за човек, който познавате пред детето си, дори и да говорите по телефона, не забравяйте, че детето Ви винаги обръща внимание на това. Дори ако спорите със съпругът си, е по-добре да го направите там където то няма да Ви чуе. Детето ви не трябва да „попива“ негативни настроения.

5. Учете децата си да имат съпричастност към другите.
Важно, е детето Ви да се поставя на мястото на другите @trax4life

Емпатията е важно умение, което никога не можете да преподавате твърде рано. Ако детето ви знае изпитва съпричастност към другите, тогава той ще може да види света от по-безпристрастна гледна точка и ще може да се постави в обувките на някой друг. Да кажем, че детето ви се прибира у дома и ви казва, че неговият приятел Иван си е тръгнал сърдит от площадката, опитайте се да говорите за случилото и да се опита да се постави на мястото на Иван.

Мисията на За Нея е да помага на хората да се учат и наистина се надяваме, че тази статия ви е помогнала.