„Умните хора“ изпитват по-малко болка

1
137
Добави коментар
stupid
stupid

Проучване, проведено в Wake Forest Medical School дава отговор на въроса защо някои хора изпитват по-малко болка от други. Изследването е публикувано в статия в списание PAIN.

Медитацията е форма на когнитивна поведенческа терапия, която често се препоръчва на пациенти с хронична болка като начин за временно облекчаване на болката, тревожността и депресията. Учените са анализирали данни, получени от проучване, публикувано през 2015 г.. В ново проучване Фадел Зейдан се опитва да определи дали разпознаваемостта, вроденото или естественото ниво на внимание на индивида, е свързано с по-ниска чувствителност към болка и да идентифицира мозъчните механизми.

В проучването са участвали 76 здрави доброволци, които никога не са медитирали. Те са проследявани с магнитно резонансно изображение докато им се прилага болезнена топлинна стимулация (120°F/49°С).

Цялостните мозъчни анализи разкриват, че тези, които съобщават за по-ниски нива на болка, по времето когато са изложени на топлина, са имали по-малка активност в задния корнулатичен кортекс. Обратно, тези, които съобщават за по-високи нива на болка, са имали по-голямо активиране на този критично важен мозъчен регион.

Зейдан казва, че резултатите от проучването са показали, че умните индивиди са имали по-малко активиране в задната цингуларна кора и са изпитали по-малко болка. Тези с по-ниска степен на съзнателност имат по-голямо активиране на тази част от мозъка и по-високо усещат за болка.