Открита е непокътната замръзнала гробница на 2 800 години!

1
131
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Археолози, работещи в южните части на Сибир, се натъкнали на недокосната замръзнала могила. Според учените гробницата най-вероятно принадлежи на скитски владетел. Монументът, който е на повече от 2 800 години, с размери приблизителни на футболен стадион, може да е най-старият и най-големият откриван в региона.

Скитите били номадски племена, обитаващи земите в централна Азия за около 9 столетия – от 9-ти до 1-ви век преди Новата ера. Освен с уменията си по езда, те се славели и като безстрашни воини.

Снимка: www.realmofhistory.com

Въпреки че скитите не са оставили след себе си никакви големи селища, те са известни с могилите, в които погребвали починалите си, заедно с богатствата им. Тъй като много от тези гробници са изградени в мразовити райони, голяма част от тях са почти изцяло замръзнали. Археолози твърдят дори, че са откривали замръзнали тела на хора в някои от могилите.

Снимка: www.dailymail.co.uk

От 70-те години до днес, археолозите са разкопали няколко могили, наричани ‘кургани‘, в земите на една от най-неизвестните руски републики – Тува (северозападно от Монголия).

Повечето от могилите са с диаметър от почти 100 метра. По време на разкопки в началото на 21-ви век, археолози се натъкнали на останките на мъж и жена в могилата Аржан, като около тях имало над  9 000 златни предмета.

Джино Kаспари, археолог от университета в Берн, разглеждал сателитни снимки на местността с висока резолюция. Той успял да различи кръгла структура в средата на блато близо до река Уйюк. На изображенията Каспари успял да различи нещо като дървени греди или трупи под дебел слой камъни.

Снимка: www.livescience.com

Следващият ход на археолога бил да посети мястото. През 2017 година, руско-шведска експедиция поела към въпросното място. Според доклади от експедицията, ‘замръзналата гробница’ била пощадена от грабежи на иманяри, поради труднодостъпното си местоположение.

‘Могилата се намира на 5 часа пътуване по черни пътища от най-близкото селище!’ – твърди Каспари.

Екипът взел проби от дървените греди и направил радио-въглеродни тестове, с което археолозите установили, че гробницата е изградена през 9-ти век преди Новата ера. Това превръща монумента в един от най-старите откривани в региона. Диаметърът на ‘кургана’ е почти 140 метра, което го прави и един от най-големите такива.

‘Нито един друг курган с подобни размери не е откриван в Евразия!’ – твърди Каспари. ‘Също така има реална опасност за това, което е скрито в могилата, поради покачващите се температури в глобален мащаб. Надяваме се, че през следващите години ще успеем да проведем разкопки, които ще ни разкрият тайни за ‘обитателите’ на този курган!’