Спецпрокуратурата: Разбита е ОПГ за наркотрафик, „мулета“ са гълтали по 100 капсули кокаин

1
103
Добави коментар
angel_taxi2
angel_taxi2

Четирима души са задържани за организирана престъпна група за разпространение на наркотици, пренасяни от Доминикана. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

„Групата е набирала малоимотни лица, които е финансирала, за да пътуват през европейски държави за Доминикана. Там същите са били настанявани в хотелски апартаменти, в които са били държани около седмица. Поглъщали са капсули, съдържащи кокаин – средно между 80 и 100 капсули по между 8 и 13 грама в зависимост от пола на съответното муле.

Същите лица са били транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ, където са били посрещани от член на групата и транспортирани в района на Стара Загора и околните села, където са били настанявани в помещения, като са им били отнемани мобилните телефони и им е бил ограничаван контактът с външния свят, докато дефикират наркотика“, обясни Начева.

Тя уточни, че на всяко едно от тези лица е осигуряван паспорт. „В рамките на държавите-членки на ЕС, през които са пътували, те са използвали личните си карти, а на границата с Доминикана са използвали международни паспорти. На тези лица са плащани суми от порядъка между 3 и 5 хил. лв. за извършените услуги. На 15 септември едно от лицата, погълнало такъв наркотик, което очаквахме да пристигне, е било установено в Португалия, защото му е прилошало.

Лицето е задържано. То е било погълнало 99 капсули – близо килограм кокаин. Този кокаин се е разпространявал на едро на територията на страната – в Габрово, Бургас, Варна, Пловдив, София и други градове“, обясни Начева. По думите й четири лица са обвинени в организирана престъпна група, сред които и една жена.

„Те са задържани за 72 часа, като ще им бъде поискано и задържане под стража“, каза още тя.

 

https://www.blitz.bg/kriminalni/spetsprokuraturata-razbita-e-opg-za-narkotrafik-muleta-sa-gltali-po-100-kapsuli-kokain_news627423.html