Руско-европейската роботизирана станция ЕкзоМарс засне заскрежен кратер на Червената планета

1
116
Добави коментар
redbul80
redbul80

Детайли

Категория: Кратки новини

Публикувана на 17 Септември 2018

Посещения: 25

17 септември 2018 г. 17:00 ч. Днес на сайта на Европейската космическа агенция (ЕКА) бе публикувана нова снимка, заснета от руско-европейската роботизирана станция „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“. Снимката е получена на 2-ри септември тази година посредством камерата CaSSIS.

На нея е показан ръб на кратер, намиращ се на равнината Сизиф на Марс. Ръбът е ориентиран в южна посока. Ясно се забелязват бели наноси от въгледвуокисен лед (т.нар. сух лед). През студените зимни месеци въглеродният диоксид и водните пари замръзват на повърхността. По-късно през пролетта, когато Слънцето се издига по-високо на небето, ледът сублимира и се вижда каква е лежащата под него повърхност. Понястоящем на южното полукълбо на Марс е късна пролет. 

Напомням на читателите, че „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ бе изстреляна на 14-ти март 2016 година и пристигна в орбита около Червената планета на 19-ти октомври 2016-та. На 20-ти февруари 2018-та роботизираната станция приключи с корекциите на орбитата си посредством триене и съпротивление с марсианската атмосфера. Късно пролетта тази година основната научна мисия най-сетне започна. На борда на „ЕкзоМарс-Трейс Газ Орбитър“ работи и построен в България инструмент: „Люлин-МО“. 

За повече информация, както и да свалите изображението в пълен размер: ESA

Photo credit : ESA/Roscosmos/CaSSIS