ГДБОП разби група, внасяла кокаин от Доминикана с помощта на „мулета“

1
125
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Спецполицаи от ГДБОП – Стара Загора задържаха група за международен трафик на кокаин. По данни на властите, тя използвала “мулета” за внасянето на дрога от Доминикана, след което кокаинът бил разпространяван на едро на територията на страната, в градовете София, Пловдив, Бургас, Варна, Габрово, Хасково.

Операцията е проведена на 15 септември, обясни Даниела Начева, ръководител на Специализираната прокуратура, под чието ръководство е реализирана акцията. По думите й, групата е набирала малоимотни, които финансирала за пътуване през Букурещ и европейски държави до Доминикана. Те били настанявани в хотелски апартаменти, държани там за около седмица, като през това време поглъщали средно 80-100 капсули с между 8-13 грама кокаин.

Същите хора бивали транспортирани обратно през европейски летища до Букурещ, посрещани от членове на групата и транспортирани в района на Стара Загора и околните села. След настаняването им в различни помещения, на тях им отнемали мобилните телефони и ограничаван контакта с външния свят, докато дефекират поетият наркотик.

На всяко от лицата е бил осигуряван паспорт, някои от мулетата били ползвани по няколко пъти, но така, че да няма следа от движението им. В рамките на ЕС те ползвали личните си карти, през границата с Доминикана – международни паспорти. За извършените услуги на всеки от тях е плащано по около 5000 лв.

На 15 септември, един от „гълтачите“, очакван да пристигне,  е установен в Лисабон, Португалия, където му прилошало на летището след погълнатите 99 капсули, или над килограм кокаин. Задържан е в сътрудничество с ДЕА /Агенцията за борба с наркотиците на САЩ/. 

По случая, за участие в организираната престъпна група са обвинени общо четирима души,  сред които и жена.  Те са задържани за 72 часа, като предстои утре, по искане на наблюдаващите прокурори  за тях да бъде поискана мярка за постоянно им задържане.

Каналът е работил от май 2017г., уточни още Даниела Начева. Служителите на сектора за борба с организираната престъпност в Стара Загора работят по случая от края на миналата година, когато е получена информация, че от България се изпращат „гълтачи“, които в Доминиканската република поглъщат капсули с пресован кокаин и го пренасят през Европа в България. 

Начало на реализацията бе конкретно пътуване на лице, пратено към Доминикана за да погълне кокаин и да го транспортират до страната ни. При кацането му в Лисабон, след като се е почувствал зле, той е задържан с помощта на партньорски служби. Общото количество на открития у него кокаин е 1,1 кг.

В процеса на работата по случая са установени и други лица, задържани на различни сухопътни граници в Европа, има образувани досъдебни производства. Лидерът на групата е от Стара Загора, задържан е на територията на Пловдив. У членовете на групата са открити малки количества различни наркотици, мобилни телефони, парични средства.

Има данни, че трафикираният наркотик е разпространяван освен в България, и в Унгария, добави директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.