Дневната сънливост е потенциален рисков фактор за болестта на Алцхаймер

1
159
Добави коментар
stupid
stupid

Неотдавнашно проучване съобщава, че възрастните, които често съобщават, че са сънливи през деня, са три пъти по-склонни да развият бета-амилоидни пептиди в по-късен етап.

 

Бета-амилоидът е протеин, който е характерен за болестта на Алцхаймер. Констатациите са важни, защото се предполага, че помагането на хората да имат по-добър нощен сън може да попречи на болестта на Алцхаймер.

 

Смята се, че нарушените модели на сън при пациенти с Алцхаймер могат да се дължат на растежа на амилоидните плаки и в резултат на невронните промени. Изследванията върху животни и хора показват връзка между малко или ограничен нощен сън и повишените нива на бета-амилоидните белтъчни.

 

Проучването се основава на дългосрочно продължаващо непрекъснато проучване в Балтимор, което започна през 1958 г. Потенциалните участници трябва да са много здрави при записването. Между 1991 г. и 2000 г. участниците са били попитани: „Често ли ставате сънливи или заспивате през деня, когато искате да сте будни? (напр. заспивате докато гледате телевизия или четете). През 2003 г. върпоса за сънливоста е бил заменен с различно формулиран въпрос с различен обхват от опции за отговор.

 

Анализът на данните от показва, че тези, които отговарят на „Да“ на въпроса за сънливостта през деня, имат нерегламентирано увеличение от амилоидни плаки, които са три пъти по-високи от тези, които отговарят на въпроса с „Не“. Тази констатация увеличава възможността болестта на Алцхаймер да бъде причинена от нощните нарушения на съня.