Във всекидневната всичко започва от центъра

1
222
Добави коментар
wenip
wenip

Всекидневната е душата на дома ни, мястото за живот и за отмора. Това е центърът, а около него се върти всичко останало. Тук се събираме вечер с децата, гледаме филми, посрещаме гости, почиваме си във фотьойла, четем написаното в социалните медии. Затова планирането и обзавеждането на всекидневната изисква повече внимание и фантазия, практичност и логистика. Иначе има риск най-голямото и важно помещение да се превърне само в стая за гледане на телевизия. Преди да започнем практически да обзавеждаме е важно да знаем, че всекидневната иска въздух, място за поне шест души, удобни мебели за сядане и излягане, допълнително осветление.

Започнете от центъра Започвайки от средата на стаята, можем да направим всекидневната по-красива и по-приятна за живеене. Оставете и достатъчно място зад мебелите, за да се минава свободно, а не да се бутат всеки път, когато искаме да правим нещо зад тях. Около масата може да имате диван, фотьойл или табуретки с различна големина. От една страна, е удобно за краката като ги вдигнем вечер, седейки пред телевизора, или да използваме широката табуретка като допълнителна помощна масичка. На пазара има толкова много видове, както меки и твърди, така и сгъваеми, широки, с различни форми. Те спестяват място, не претрупват всекидневната, а и можем да ги преместим с лекота в друга стая според случая и необходимостта.

Меко присъствие на телевизора Повечето съвременни апарати се окачват на стената, за да не заемат място. Но често те очертават една груба черна рамка на стената, а и очите ни се уморяват от взирането. Когато не гледаме телевизия, пред нас е само екранът, затова омекотете присъствието му с допълнително рамкиране. Получава се добър ефект, ако закачим стилни малки картини в подходящи рамки или семейни снимки в старото черно-бяло, илюстрации от любими филми или кинозвезди. Това е камуфлажен трик и така се получава мозайка от рамки, които придават уют в стаята.

Смесица от текстил и килими Толкова е красиво и толкова приятно да се смесват няколко възглавници, изработени с различни видове текстил – както памук, така и вълна. Не се страхувайте, че някои цветове не си подхождат: правилно разпределени и подредени, възглавниците намират нужната хармония. Килим, мокет или дървен под – зависи от вкуса ни. Имайте предвид, че е модерно едноцветен голям килим, покриващ почти цялата стая. Истина е, че така се приглушават силните звуци, запазва се по-добре топлината през зимата, може да се сяда направо на пода, особено ако ви гостуват повече хора. Правилно избраната цветова гама и дължина на пердетата добавя индивидуален щрих на всекидневната.

Функционални детайли Раклите, дървени или обковани с желязо или мед, които помним от детството ни, са прекрасен пример да намерим място за дребните неща. Патината по тях им придава старинност. Ако искате, може да ги боядисате в друг цвят. В раклата най-често съхраняваме албуми, които показваме на гостите, покривки, които ще използваме, играчки или други дреболии. С огледало, окачено в ъгъла на всекидневната, ще имате повече светлина, а като поставите пред него и голяма ваза или цвете, в него ще се отразяват различни багри. Красиво е!