Създават инвестиционен фонд за регионални проекти към инициативата „Три морета“

1
138
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Кадър БНТ

Инвестиционен фонд за финансиране на регионални проекти и мрежа на търговско-промишлените палати се създава към инициативата „Три морета“. Това стана ясно през втория ден от срещата на върха в Букурещ на 12-те държави-членки, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море. В нея участва президентът Румен Радев.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис посрещна днес 11-те президенти и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В обръщението си към гостите домакинът Йоханис подчерта, че целта на срещата е да бъдат постигнати видими ползи за гражданите на Европейския съюз в сферата на транспорта, енергетиката и дигиталната свързаност, защото общите интереси са много по-големи от различията между отделните държави.

Президентът на България Румен Радев веднага след форума сподели пред българските медии, че политическото говорене е свършило и е време за конкретни резултати:

„Днешната среща е вече първата стъпка. Самият факт, че имаме вече практически инициативи, като мрежата на търговско промишлените палати, като инициативата за инвестиционен фонд, общ за всички, като бизнес форума, като участието вече на Европейската комисия в лицето на нейния президент, секретаря по енергетиката на САЩ, министърът на външните работи на Германия, тоест, търсят се вече практически подходи да има повече поле за бизнес и за икономическо развитиe“, каза Румен Радев.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че инициативата „Три морета“ допълва усилията на Брюксел да бъдат заличени различията между Източна и Западна Европа. В работата на форума за първи път участваха и представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и на Световната банка.