ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОДПИСА УКАЗА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР MEDIAMIX МЕДИЯМИКС-НОВИНИТЕ НА ЕДНО МЯСТО

2
187
Добави коментар
razlichnitenovini
razlichnitenovini

Президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Това потвърдиха за Дарик представители на администрацията на държавния глава. С този подпис се решава и проблемът на правителството от последната седмица и още утре трите министерски оставки и тримата нови министри в кабинета ще бъдат гласувани от парламента.

Държавният глава Румен Радев е подписал документа, след като правителството задейства съгласувателната между двете администрации. Миналата седмица Радев не беше подписал указа, което отложи гласуването на трите министерски оставки. До ситуацията се стигна след като министърът на вътрешните работи Валентин Радев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков и министърът на транспорта Ивайло Московски подадоха оставки заради катастрофата със 17 жертви край Своге. За постовете бяха номинирани съответно Младен Маринов, депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Манолев по-късно съобщи, че се отказва от номинацията заради „масирана медийна атака“ срещу него. Предложен за министър на транспорта бе Росен Желязков.

Указът не беше подписан до този момент, защото според Радев не била спазена процедурата. Без подписа на държавния глава обаче не се гласуваха и планираните за миналата седмица оставки и нови попълнения в Министерския съвет.

Причината беше, че оставките и гласуването на новите министри бяха в един акт на Министерския съвет, а Младен Маринов още не беше освободен от длъжността главен секретар на МВР. Законът обаче не предвижда срок, в който указът да бъде подписан. През почивните дни държавния глава обясни защо не е подписал указа: „У нас някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ. И мисля, че много ясно се изразих какво трябва да се направи и аз съм го обяснил, където трябва“.

В началото на тази седмица Цветан Цветанов и Волен Сидеров поканиха президента на разговорпо темата след коалиционен съвет на формациите във властта. Държавният глава отказа с мотива, че коалиционният съвет „не е законов орган“. Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да назначи Маринов без подписването на президентски указ. Президентът Румен Радев пък даде няколко пъти да се разбере, че няма да пусне Маринов на министерския пост в МВР, тъй като процедурата не е спазена.

Процедурата е описана в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. И по-конкретно в чл. 32, ал. 2, където се казва, че „вносителите съгласуват с президента проектите на актове, съдържащи предложения за издаване на укази“. Тази процедура беше спазена и президентът подписа заветния указ за освобождаването на Младен Маринов.

Управляващите приветстваха подписването на указа от страна на президента Румен Радев. Лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов обясни, че още утре ще бъдат гласувани промените в кабинета след като процедурата е спазена. По думите му напрежението между институциите е дошло от съветниците на държавния глава. И отново подчерта, че съгласувателната процедура не била задължителна в случая.Източник:https://dariknews.bg/