Зашеметяваща гигантска медуза откриха на плаж в Нова Зеландия

2
178
Добави коментар
setlans
setlans

Споделете с приятели

Медузите имат различни форми и размери, но някои могат да бъдат доста зашеметяващи, като тази, открита на плаж в Окланд, Нова Зеландия.

Докато са се разхождали на плажа Пакири, семейство Дикинсън попадат на гигантска медуза от вида Гигантска цианеа.

„Медузите бяха навсякъде и бяхме доста изумени. Тогава видяхме тази , която изглеждаше много по-различно от останалите“, споделя Ева Дикинсън. „Ние прекарахме часове втренчени в нея, заради красивите и цветове и форма. Моето момче каза, че му напомня на вулкан.“

Това не е първият път, когато са откривани медузи от този вид, но е необичайно да видим тези животни на плажа, особено през септември.

Според морският биолог от Националния институт по водите и атмосферните изследвания Диана Макферсън, „медузите от вида Гигантска цианеа са „доста срещани“ в Нова Зеландия през топлите месеци“, съобщава AucklandNow. „Обикновено те се срещат през пролетта и лятото, защото тогава цъфти планктонът и те идват наоколо“, довършва тя.

Гигантска цианеа, или Лъвската грива, е най-голямата медуза в Нова Зеландия.

Те са около 50 см широки, но са намирани видове с диаметър повече от един метър.

Макферсън информира, че медузата не е отровна, но ужилването и може да причини леки опарвания. Все пак е най-добре за хората, да не се доближават много близо до нея.

Сетланс Снимки: Eve Dickinson