Първата електрическа кола на Mercedes е SUV

2
194
Добави коментар
pokerbox
pokerbox

EQC идва скоро на пазара.

Най-после, от Mercedes обявиха първата си електрическа кола – The Mercedes-Benz EQC, електрическо SUV.

Новината беше оповестена на събитие в Швеция, където Dieter Zetsche, ръководител на Mercedes-Benz, казва че това е „зората на една нова ера“ за компанията.

Пълното име на колата е Mercedes-Benz EQC400 4MATIC, като тя ще бъде пусната за продан в САЩ през 2020-та. Все още нямаме информация за цена. Самото производство започва през 2019 в Германия и евентуално ще се разпространи до Китай и Тускалуса, Алабама, САЩ.

Говори се, че колата ще издържи около 450 километра с един заряд, но за момента тази цифра е доста оптимистична. Тепърва се очаква да се тества.

Не се знае, дали Mercedes EQC ще може да се конкурира в тази насока с Tesla Model X 75D (381км), както и Audi E-Tron SUV (400км) и BMW iX3 SUV (400км). От Mercedes казват, че ще бъде възможно зареждане на 80kWh батерия от 10% до 80% за 40 минути, като се използват DC Fast chargers.

SUV-то е обурудвано с MBUX потребителски интерфейс и два 10,25-инчови дисплея. Подгряващи седалки, 19-инчови джанти и адаптиращи предни светлини. Допълнителни екстри могат да бъдат 64-цветно „ambient lighting“ и пакетът за асистиране на шофьора.

EQC ще ускорява от 0-100 за 4.9 секунди, като топ скоростта е лимитирана до 200км/ч. 402 конски сили под капака, идващи от два електрически мотора.

Мерцедес срещу конкуренцията:

Както много други производители, Mercedes инвестират милиарди в направата на колите си „по-електрически“ в идващите 10 години. EQC е първата от идващите EQ коли. Компанията вече разработва хибридна версия на някои от вече съществуващите седани и SUV-та.

Въпреки, че тази кола изглежда много футуристична, то при самото и излизане конкуренцията ще бъде страшна. – Model X и I-Pace, както и идващите електрически SUV-та на BMW и AUDI. Porsche също не остават по-назад и идват с пълна сила.

Източник: TheVerge