Отличен 6 за Ливърпул в началото на сезона – обзор на първите 6 срещи

2
152
Добави коментар
LFC-Maniac
LFC-Maniac

Димитър Дулички
21.09.2018

Ливърпул започна по чудесен начин сезон 2018/2019. Момчетата на „Юрген Клоп записаха 6 победи в първите си 6 двубоя. 5 успеха бяха записани във Висшата лига, като най-престижната победа дойде в Шампионската лига, където категорично бе надигран отбора на ПСЖ.

В първия ден от новия сезон бе надигран отбора на Уест Хем с 4:0 на „Анфийлд“. Това беше и най-лесната и изразителна победа за отбора. Головите положения пред вратата на „чуковете“ следваха едно след друго, като столичани се разминаха с катастрофална загуба. Ударите по посока на вратата им бяха 18, като 8 от тях бяха точни. Голмайсторите в срещата бяха Мохамед Салах, Садио Мане (2) и Даниел Стъридж.

Гостуването на Кристъл Палас логично се оказа по-трудно. Ливърпул спечели срещата с 2:0, но трябва да отчетем, че и домакините имаха своите шансове. Голмайстори тук бяха Джеймс Милнър (дузпа) и Садио Мане. Аарън Уан-Бисака от Палас пък бе изгонен в 75-ата минута. Въпреки че отчетохме шансовете на домакините, превъзходството на Ливърпул и в тази среща бе явно. „Червените“ отправиха общо 16 удара по посока на вратата на Уейн Хенеси (8 за домакините), от които 6 попаднаха в целта (2 за Палас).

Изненадващо най-трудното препятствие пред отбора се оказа домакинството на Брайтън, спечелено с 1:0. Въпреки че статистиката говори за огромно предимство на Ливърпул (22:6 удари към вратите), трябва да отчетем, че гостите имаха възможност за изравняване на резултата в края на второто полувреме, но Алисон се намеси много добре и отби удар с глава от близко разстояние на нападател на гостите. Като цяло Ливърпул игра по-добре в по-голямата част от срещата, но видимо намали темпото след почивката и можеше да пострада от това. Голмайстор тук бе Мохамед Салах.

След това последваха 2 победи като гост с 2:1 над отборите на Лестър и Тотнъм. И в двата двубоя Ливърпул бе по-класния отбор на терена, но трябваше да трепери до края за трите точки.
В срещата с Лестър попаденията за нашия отбор реализираха Садио Мане и Роберто Фирмино. Тук станахме свидетели и на сериозна грешка на Алисон, довела до гола в полза на домакините, които, въпреки че имаха предимство във владеенето на топката, не съумяха да застрашат сериозно вратата на Ливърпул. За първи път през сезона момчетата на Юрген Клоп отправиха по-малко удари към вратата в сравнение с техните опоненти – 10:12.

Визитата на Тотнъм се оказа първото много сериозно препятствие за сезона и първи двубой от много сериозната серия от мачове с преки конкуренти за отличията в Англия и Европа. Въпреки това, в този двубой по нищо не личеше, че на терена се изправят 2 отбора претенденти за титлата, поради блестящо проведения мач от страна на гостите. Момчетата на Юрген Клоп не оставиха никакъв шанс на играчите на Тотнъм до самия край на срещата, когато се стигна до намаляване на резултата до 1:2 и претенции за дузпа, малко по-късно. С изключение на продължението на двубоя, можем да кажем, че на терена имаше само 1 отбор, който знаеше как да постигне победата и това бе този на Ливърпул. Статистиката доказва превъзходството на гостите. Точните удари бяха в полза именно на Ливърпул – 10:3. Голмайстори тук бяха Джорджиньо Вайналдум и Роберто Фирмино.

Най-сладка и престижна сякаш бе победата над Пари Сен Жермен в първи мач от груповата фаза на Шампионската лига. Френският отбор, изразходвал над 1 милиард евро за нови попълнения в последните 7 години, който преди двубоя показа наглост и неуважение към съперника (визирам думите на звездата им Неймар), потъна във водите на река „Мърси“. Тук точни бяха Даниел Стъридж, Джеймс Милнър (дузпа) и Роберто Фирмино, който отбеляза победното попадение в 92-та, влизайки ненапълно възстановен от контузията си в окото, получена в мача с Тотнъм. И тук Ливърпул имаше голямо надмощие, особено в началните 10 минути, както и след почивката. „Мърсисайдци“ отправиха общо 17 удара по посока на противниковата врата срещу 9 за ПСЖ. За „Играч на мача“ съвсем заслужено бе избран Джеймс Милнър, който заедно с младока Алекзандър-Арнолд съумя да се справи с най-скъпия футболист в историята Неймар.

По този начин, след изиграването на първите 6 двубоя за сезона, Ливърпул е безгрешен във Висшата лига, където отстъпва лидерството по голова разлика, и води в групата си в Шампионската лига. Следват нови тежки двубои в рамките на няколко седмици, но момчетата на Юрген Клоп показаха, че могат и най-важното знаят как да печелят срещу различни съперници и стилове на игра. А най-хубавото е, че отборът все още не се намира в оптимална форма, което е съвсем нормално, имайки предвид, че сме в ранна фаза от предстоящия дълъг сезон, но въпреки това печели срещите си.