Манолова сезира прокуратурата за парите на Хитрино

1
146
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Липсва публичност и прозрачност при изразходване на парите за строително-монтажните дейности за възстановяване на сградите на пострадалото население на село Хитрино след взрива в края на 2016 г.

Това обяви националният защитник Мая Манолова, която внесе искане в прокуратурата за проверка на изразходените публични пари, предоставени за пострадалото население на село Хитрино, след взрива в края на 2016 г., от Министерството на труда и социалната политика през фонд „Социална закрила“.

Извършвани са ремонти на сгради, които не са обитаеми и не са пострадали. В същото време ремонтни дейности на пострадали сгради или изобщо не са били започвали и не са били извършвани. Подадоха се близо 70 жалби и има голямо недоволство, защото хората искат пълна прозрачност на изразходените публични средства, обясни Манолова.

Омбудсманът настоява за задължителна проверка затова как са изразходвани средствата, вложени в село Хитрино.

Тя припомни, че на последното й посещение са отправени 70 жалби и обеща, че ще предостави всички жалби в прокуратурата. Манолова поясни, че по време на посещението и кметът на Хитрино е отсъствал, а на една от срещите е присъствал зам.-кмет, който е чул оплакванията на хората. Едва след второто посещение е имало възражение от гражданите за начина, по който са определени групите за претърпени щети.

Става въпрос за три източника на финансиране. Първият източник на финансиране е предоставянето на пари от Социалния фонд за закрила на МТСП за възстановяване на пострадалите 13 къщи, но четири от тях не са готови, изрази съжаление омбудсманът.

Тя добави, че най-големите притеснения, възражения и оплаквания на хората са от начина, по който са правени строително-монтажните дейности от изразходването на петте милиона лева от фонда.

Вторият източник на финансиране, по думите на Манолова, е дарителската сметка, която е била открита към Българския червен кръст (БЧК), и в която български граждани са внасяли парични средства, спрямо възможностите си.

В нея са били събрани 2 076 000 лева, които са били изразходвани след решения на обществен съвет, поясни омбудсманът и добави, че жалби относно събрани пари от дарения не е имало, защото те бяха насочени към обзавеждане и закупуване на различна техника.

„Не можем да допуснем и капка съмнение върху нито една стотинка, дадена от хората в знак на солидарност към пострадалите хора от Хитрино“, даде да се разбере Манолова.

Третият източник на финансиране са средствата от дарителската сметка, открита от Община Хитрино. Става въпрос за средства, които са постъпвали в общината и прокуратурата ще се ангажира с провеждането на тяхното изразходване, обеща Манолова и добави, че средствата би трябвало да се изразходвани за подготовката на съответната документация.

„Много се надяваме, че проверката ще обхване въпросните документи и да се види дали всичко, което е отчетено, е извършено“, изтъкна Манолова.

Запитана кой и как разпределя изразходването на петте милиона, отпуснати от държавата, Манолова отбеляза, че първо трябва да се изясни проверката, защото има създаден местен обществен съвет, който да взема решения кои къщи имат нужда от ремонт и кои нямат.

Тя уточни, че в едно от последните й посещения в Хитрино, хората й били споделили, че липсва публичност и прозрачност по отношение на изразходените средства за строително-монтажните дейности.

„Хората настояваха за пълна и детайлна проверка по случая“, посочи Манолова и добави, че тя като омбудсман не би могла да остане безучастна как се изразходват публични пари и средства.

Трябва да бъдат предприети съответните действия, призова Манолова и допълни, че трябва да има проверка и на трите начина на финансиране. Тя настоява и за административно-наказателна отговорност към всички, които не предоставяли информация по жалба на граждани.

Националният защитник изрази съжаление, че четири семейства ще посрещнат предстоящата зима във фургони. Едно от тях е на майка и дъщеря. Дъщерята е на инвалидна количка.

Припомняме, влакова композиция с пропан бутан на фирма „Булмаркет“ дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година. Седем души загинаха, 29 бяха ранени.

Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.