МВР засилва контрола по пътищата заради Деня на Независимостта

1
166
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Засилен трафик се очаква през предстоящите почивни дни по случай Деня на Независимостта. Честванията ще бъдат съсредоточени във Велико Търново, но предвид почивния понеделник се очаква много нашенци да се възползват от дългия уикенд и да почиват из страната и в чужбина.

МВР подготви организация за безопасност, базирана на стандартни мерки. Ще бъдат изградени допълнителни контролно-пропускателни пунктове, на които ще се извършват проверки включително и с метал-детектори.  В почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие, в градовете ще има допълнителни полицейски екипи, а в малките населени места ще бъдат включени екипи на жандармерията.

Основно вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено по направленията към ГКПП-тата с Гърция и пътната мрежа към Велико Търново. Тези, които  ще пътуват в посока на Велико Търново, могат да се възползват от сайта на общинската администрация, където е  публикувана временната организация на движението. За територията на останалата част от страната също са предвидени екипи, които да подпомагат движението.

В участъците, в които се извършват ремонти дейности е необходимо шофьорите да предвидят повече време за пътуване, поради по-ниската скорост на движение и въведените временни организации или да използват алтернативни маршрути, предупреждават от АПИ.

В момента на АМ „Хемус“ се извършва ремонт на долното строене на 4 виадукта – при 19-ти км (виадукт „Потоп“), 33-ти км (съоръжението при тунел „Витиня“), при 36-ти километър (виадукт „Коренишки дол“) и при 51-ви км (виадукт „Разлив“). На съоръжението при 9-ти км (в района на с. Яна) се подменят дилатационните фуги. Поради това движението в района на съоръженията при 9-ти, 33-ти, 36-ти км се извършва двупосочно в платното за Варна. На виадукта при 51-ви километър се ремонтира платното за Варна и там трафикът преминава двупосочно в платното за София. За улеснение на трафика в последния почивен ден – на 24 септември, ще има две ленти за София и една за Варна.

Поради извършващите се ремонтни дейности е ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона. Превозните средства се отклоняват при 30-ти км от пътен възел „Витинска река“ по път I-1 София – Ботевград и път II-17 Околовръстен път на Ботевград, след което се връщат обратно на АМ „Хемус“ при 47-ми км при пътен възел „Ботевград“ и обратно.

Строително-монтажни работи се извършват и на две мостови съоръжения на АМ „Хемус“ на територията на област Шумен. Движението в участък от 853 метра – от жп надлез при км 364+744 до надлез на км 365+597, се осъществява двупосочно в платното за Шумен.

На АМ „Тракия“ се ремонтират съоръженията при 17-ти и 18-ти километър в посока Бургас. Поради това движението се осъществява двупосочно в платното за София. На 21 септември – в последния работен ден преди празниците, ще има две ленти за Бургас и една за София. На 24 септември ще има една лента за Бургас и две за София.

Ремонтни дейности се извършват и на моста над р. Елшишка при 89-ти км на АМ „Тракия“. Движението се осъществява двупосочно в платното за Пловдив. Шофьорите могат да използват следните алтернативни маршрути:

* път I-8 Пловдив – Пазарджик, път II-37 Пазарджик – Драгор, път III-803 Драгор – п. в. „Калугерово“ на АМ „Тракия“; * път I-8 Пловдив – Пазарджик, път III-3704 Пазарджик – Бошуля – Карабунар – Виноградец и след това п. в. „Церово“ на АМ „Тракия“; * път I-8 Пловдив – Пазарджик – Септември, път III-8402 Септември – Злокучене – Карабунар – Виноградец и след това п. в. „Церово“ на АМ „Тракия“.