Учените отговарят защо някои хората реагират по-силно на плацебо

2
107
Добави коментар
stupid
stupid

Реакцията с плацебо е универсално наблюдавана при клинични проучвания, но не всички хора реагират еднакво. Едно нова проучване може да ни помогне да разберем на какво се дължи податливонста на плацебо ефекта.

 

Учените са провели изследването при 129 доброволци страдащи от хронична болка в гърба, 63 от които са анализирани, за да открият защо някои се чувстват по-добре при поглъщането на инертни таблетки със захар. Участниците са посетили лабораторията шест пъти в продължение на 8 седмици.

 

Изследванията с магнитен резонанс показват, че има основни разлики в мозъците на страдащите от хронична болка, които реагират добре на плацебо и тези които не реагират. „Мозъкът им вече е настроен да отговори“, казва главният автор на изследването Ваня Апкарян.

 

Те имат подходяща психология и биология, която ги поставя в когнитивно състояние, че веднага щом им кажете, това може да облекчи болката им и болката им се облекчава.

 

По-конкретно, тези мозъчни разлики включват увеличаване на обема на емоционалните центрове в дясното полукълбо, по-дебели сензомоторни зони и различия в начина, по който префронталната област и предният цинкулат комуникират.

 

Съчетани, тези области изпълняват функции, които ни помагат да анализираме и предскажем нашата среда и да вземем информирани решения, които могат да имат емоционално въздействие.

 

Тези данни могат да помогнат на учените да прецизират клиничните изпитвания, като изключат лица, които могат да объркат резултатите чрез плацебо ефекта. Също така могат да помогнат на лекарите да предписват по-малко обезболяващи лекарства и да постигат сходен ефект.