Средиземноморската диета може да намали риска от инсулт при жените.

1
213
Добави коментар
stupid
stupid

Учени стигнаха до заключението, че средиземноморската диета може да намали риска от инсулт при жените, но не и при мъжете. Средиземноморската диета включва високо съдържание на риба, маслини, зехтин, плодове и ядки, зеленчуци и боб и по-ниско съдържание на месо, яйца и млечни продукти.

 

Едно от най-големите и продължителни проучвания за оценка на потенциалните ползи от средиземноморската диета за намаляване на риска от инсулт установява, че диетата може да бъде добра превенция срещу инсулта при жени над 40 години, според ново проучване публикувано в списанието Stroke на Американската сърдечна асоциация (American Heart Association).

 

В проучването са участвали 23 232 мъже и жени (54,5% жени) на възраст от 40 до 77 години. През 17 години през които участниците са проследявани учените са сравнили риска от инсулт сред четирите групи, класирани в зависимост от това колко точно са се придържали към средиземноморската диета.

 

Участниците, които са се придържали най-точно към средиземноморската диета са намалили риска от инсулт със 17% при всички възрастни, 22% при жените и 6% при мъжете (което според изследователите може да се дължи на случайност). Не е ясно защо откриваме различия между жените и мъжете, но може да се окаже, че компонентите на диетата могат да повлияят на мъжете по различен начин от жените, казва д-р А. Уелч, главен автор и професор по хранителна епидемиология в Университета на Източна Англия, Великобритания. Също така сме наясно, че различните подтипове инсулт могат да се различават между половете. Здравословното и балансирано хранене е важно за всички млади и стари, казва Уелч.